69 minutter av 86 dager

I filmen 69 minutter av 86 dager følger vi den syriske treåringen Lean på hennes reise fra Chios til Sverige gjennom Europa. Denne helgen vises filmen to ganger i Oslo på henholdsvis Arabiske filmdager og Eurodok.

en liten jente som sitter på huk foren en voksens ben

Regissør Egil Håskjold Larsen forteller at han møtte Lean og familien hennes på Chios i september 2015. De hadde da allerede vært på reise i nesten to måneder fra sitt hjem i Damaskus, og hadde nylig krysset havet mellom Tyrkia og den greske øya i gummibåt.

Nyhetsbildet var på den tiden fullt av dramatiske historier og tragiske bilder fra havet utenfor Hellas, og politikere i Norge og Europa debatterte situasjonen høylytt. Ved å senke kameraet ned til Leans perspektiv har skaperne bak filmen greid å fjerne støyen vi så ofte blir presentert for i media. Verden er annerledes for en treåring. Den er forvirrende, kaotisk og full av knær, men den er befriende fri for politisk diskusjon.

69 minutter av 86 dager er blitt en vakker og stilltiende film. Det er ingen fortellerstemme eller intervjuspørsmål. Bare Lean som innimellom prøver å forklare hva som skjer, men som oftest bare er et barn som synger og leker seg gjennom en uvanlig reise fra Hellas til Sverige.

Filmen vises fredag 31. mars på Cinemateket og søndag 2. april på Vika. Visningene arrangeres av henholdsvis Eurodok og Arabiske filmdager.

69 Minutes of 86 Days – Trailer from Sant & Usant documentary film on Vimeo.