Å være en flyktning – Rahmans historie

Rahman bor i flyktningleiren Nea Kavala i Nord-Hellas, jobber som frivillig med Dråpen i Havet og har tidligere vært i Moria flyktningleir på Lesvos. I dette blogginnlegget forteller han sin personlige historie.

ung kvinne som rekker frem en blomst til en ung mann ute i en eng

På grunn av situasjonen i Afghanistan dro familien og jeg fra landet i 2019, da jeg var 17 år gammel. Jeg ville ikke dra, men familien min tok avgjørelsen. Ni av oss reiste fra Afghanistan til Iran, og krysset deretter grensen fra Iran til Tyrkia, ulovlig. Vi måtte gå i mer enn åtte timer.

I Tyrkia bodde vi i et lite, gammelt hus i en by nær grensen. Vi var der i fire netter. Forholdene var forferdelige, og det var mange andre mennesker der. Det var skittent, iskaldt om natten, og vi sov på gulvet. Det var det verste stedet jeg noen gang har vært.

Etter det reiste vi gjennom Tyrkia til kysten hvor vi måtte vente ved på en båt til Hellas. Overalt vi dro prøvde vi å unngå politiet. Jeg hadde aldri opplevd dette i Afghanistan. Da vi nådde kysten, visste vi ikke at vi måtte vente lenge før båten ankom. Vi hadde bare tatt med nok mat og vann for en dag, men måtte vente tre dager i skogen. Det var en veldig urovekkende opplevelse for oss alle.

Da vi ventet på båten til Hellas, møtte jeg mange mennesker. Det var mange ulike typer mennesker som jeg aldri hadde møtt før. Det var nytt for meg å se hvor forskjellige mennesker er. I Afghanistan hadde jeg for eksempel aldri møtt en person som var åpen om at han var homofil, eller en person med tatoveringer i ansiktet. Det åpnet øynene mine for andre måter å leve på. For å være ærlig ble jeg ganske sjokkert.

Reisen fra Tyrkia til Hellas

Vår opplevelse på båten var ikke så ille, tror jeg. Vannet var rolig da vi reiste fra Tyrkia til Hellas. Det var rundt 50 mennesker på gummibåten. Alle mine åtte familiemedlemmer og jeg reiste sammen. Vi hadde redningsvester vi hadde kjøpt i Tyrkia for rundt 50 euro hver. Vi reiste på dagtid og reisen tok bare rundt 40 minutter. Jeg føler meg veldig heldig, fordi jeg har hørt at andre mennesker har hatt veldig dårlige opplevelser. Jeg møtte en gang noen som sa at de reiste om natten, og at de mistet et av barna sine til sjøen.

Jeg visste at vi ønsket å reise til Europa, men jeg var ikke klar over flyktningsituasjonen i Hellas. Familien min og jeg ønsket, og ønsker fortsatt, å reise til Tyskland, hvor vi har andre familiemedlemmer. Da vi ankom Hellas, visste jeg ingenting om landet. Jeg visste bare at vi ville krysse grensen for å komme inn i Europa. Det var først da jeg kom hit at jeg fant ut at vi ikke kunne dra for å dra til et annet land. På grunn av regelverket må vi bli i Hellas.

Jeg visste ikke om flyktningleirene eller hvordan situasjonen i Moria skulle bli

Rahman

Vi hadde et behagelig liv i Afghanistan, og hjemmet mitt var ganske stort. Jeg hadde aldri bodd så nær andre mennesker som ikke var familiemedlemmer før. Da jeg kom til Moria leir lærte jeg så mye om ulike grupper mennesker. Et av de første spørsmålene jeg ble stilt av ansatte i leiren var om jeg var sunni- eller sjiamuslim. På den tiden visste jeg ikke forskjellen.

Jeg ble sjokkert da jeg så forholdene i Moria. Jeg lagde et lite midlertidig telt med paller og presenning i skogen til familien min. Måten noen mennesker i leiren oppførte seg, sjokkerte meg virkelig. Selv å høre små afghanske barn som brukte banneord, var veldig rart for meg. Det var ikke det jeg var vant til. Det var mye vold, narkotika og kriminalitet i leiren. Jeg hadde aldri sett dette før. Min eldre bror meldte seg som frivillig til oversettelsesarbeid. Han ba meg også jobbe, men jeg ville ikke. Mange mennesker var frekke og uvennlige mot ham og behandlet ham ganske dårlig. Vi bodde i Moria i rundt fem måneder før vi fikk muligheten til å reise til fastlandet.

Ankomst i Nea Kavala

Familien min og jeg kom til Nea Kavala i april 2020. Det var ikke så mange mennesker i leiren da vi kom dit. De fleste bodde i containere og to store plastisolerte haller eller telt – en for mennesker som snakket arabisk og en for mennesker som snakket farsi. De første månedene var vanskelige. Vi følte oss veldig alene. Vi hadde absolutt ingenting å gjøre.

Til vanlig er jeg en aktiv person, men jeg følte meg så deprimert på den tiden. Jeg bare spiste og sov. Det var ekstremt mye vind og støyen i teltet var øredøvende. Byen var langt unna, og på grunn av Covid-19, var det ingen aktiviteter i leiren. Vi var i teltet hele tiden. Når jeg tenker tilbake på det nå, føles det ut som om jeg har mistet to år av livet mitt. Jeg savner vennene mine og klassekameratene mine fra Afghanistan. Nå er jeg over 18 år og kan ikke fullføre utdannelsen min på grunn av myndighetenes retningslinjer. 

Etter rundt fire måneder i Nea Kavala kom det flere mennesker. Jeg begynte å føle meg litt bedre. Jeg skjønte at det var mange andre som var i samme situasjon som meg. Forholdene her er veldig mye bedre enn i Moria.

Jeg tror at hvis du har sett Moria, vil du tro at Nea Kavala er et palass

Rahman

Her kan du fritt gå rundt uten å være redd for å bli angrepet. Da jeg var i Moria, trodde jeg at ingen andre hadde det så dårlig som meg. Men da jeg kom hit, møtte jeg mange andre mennesker som har hatt en mye vanskeligere opplevelse.

Da jeg begynte å jobbe frivillig med Dråpen i Havet, fant jeg meg selv igjen. Før dette var jeg nervøs for å snakke med to eller tre personer, og jeg hadde ikke erfaring med oversettelsesarbeid. Da jeg først kom til Nea Kavala var det ingen som kjente meg fordi jeg bare spiste og sov. Nå har jeg mange venner og mye bedre selvtillit. Jeg føler meg mye mer avslappet fordi min situasjon er ingenting sammenlignet med andre mennesker. Jeg vil gjerne si takk til Dråpen i Havet for at dere hjalp meg finne meg selv igjen.

I Afghanistan stilte læreren min meg to spørsmål. Det første var «hva vil du bli i fremtiden?» og det andre var «hva er målet i livet ditt?». Jeg sa at jeg ville bli politi, slik at jeg kan hjelpe folket mitt. Jeg vil fortsatt bli politi fordi jeg mener det er et veldig viktig ansvar. På det andre spørsmålet svarte jeg at mitt mål i livet var å oppnå fred i verden. Men jeg spør, hvem lager våpnene? Hvorfor? Hvem vil de redde oss fra? Vi kommer ikke til å finne fred med våpen og slåssing.

Bidra til forutsigbar hjelp for mennesker på flukt

Velg beløp og betalingmetode her