Dråpen i Havet er pr Desember 2017 tilstede på Lesvos, i Nord-Hellas og i Athen-distriktet. På fastlandet jobber vi direkte inn i flyktningleirene Skaramangas og Nea Kavala, som driftes av greske myndigheter.

Vårt arbeid består i stor grad av distribusjon av mat, klær og nødvendig hygieneartikler. Vi arrangerer også i et stort utvalg aktiviteter for barn og voksne. Dråpen i Havet jobber i tillegg med engelskundervisning og bistår morsmålsundervisning med materiell og organisering. Alle steder samarbeider vi med organisasjoner som UNHCR, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Røde Kors, i tillegg til en rekke andre organisasjoner.

Våre frivillige har arbeidsoppgaver knyttet til distribusjon, lagerarbeid og aktiviteter for flyktningene. Dagene som frivillig kan være lange, med varierte oppgaver både i og utenfor leirene. Ved å bistå som frivillig for Dråpen i Havet forventes det at du vier din tid til de oppgaver som fordeles av våre koordinatorer. Vi er helt avhengig av all hjelp vi kan få, og at alle frivillige er innforstått med at man er en del av et team som bistår med ulike oppgaver på ulike steder.

Vi trenger flere frivillige på Lesvos, i Athen og i Nord-Hellas denne vinteren.

Frivillig arbeid for flyktninger

Lesvos

Dråpen i Havet vurderer fortløpende hvor vår støtte og ressurser best kan komme til nytte. Etter to måneder på nordsiden av øya har vi nå flyttet våre ressurser til området rundt Mytilini. Årsakene til dette er at der kommer langt flere båter inn, samt at vi er for få frivillige til å gjennomføre patruljering på daglig basis. Så lenge vi har få frivillige vil vi benytte disse i aktiviteter i samarbeid med andre organisasjoner.

Det er fortsatt et krav om at frivillige har førerkort, da vi er avhengige av fleksibilitet med tanke på hvor vi kan bistå på en best mulig måte.

Ønskede oppstartsdager på Lesvos er mandager og fredager.

13445646_10153508559271682_5308159040973071900_n (1)

Athen

 

I Athen jobber vi i den offisielle leiren Skaramangás, som ligger ca. 40 minutter med bil fra sentrum. Her bor det i dag ca. 2500 mennesker.

Skaramangás er den største flyktningleiren i Hellas, og Dråpen i Havet organiserer en rekke aktiviteter for leirens innbyggere.

Lageret 
Lageret vårt ligger i Egaleo, ca 20 minutter fra Skaramangás. Her tar vi imot donasjoner og organiserer og katalogiserer dem for videre distribusjon i leiren. På lageret bygger vi også gjenstander vi har bruk for i leiren, som for eksempel hyller og bord. Mor/barn-senter Dette området tilbyr et avskjermet område for mødre med små babyer. Vi ønsker å skape en trygg atmosfære der mødre kan stelle barna sine, knytte bånd og lære av hverandres erfaringer. Menn har ikke tilgang til området.

Senter for kvinner og tenåringsjenter 
Dette området er bare tilgjengelig for jenter og kvinner, og er et sted der vi organiserer ulike kreative aktiviteter for denne gruppen.

Samfunnshuset 
Samfunnshuset vårt har tre rom som brukes til ulike formål. Her arrangerer vi aktiviteter som øker livskvaliteten til beboerne i leiren, og vi samarbeider med dem i planlegging og utforming av nye aktiviteter.

Aktiviteter som tilbys for øyeblikket er:
1. Syrom og strikke/hekletimer.

2. Barneaktiviteter: tegning, form og farge, organisert lek.

3. Engelsk- og tyskttimer for voksne.

4. Dansetimer for alle, samt en egen dansetime kun for kvinner.

5. Bibliotek i samarbeid med Hope School.

6. Spillet “Spill for fred”, et pedagogiske spill for unge voksne og barn.

Drop Market
I Drop Market “selger” vi klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her.

Sport og aktivitetsskole 
I Skaramangás har vi tilgang til en fotball- og basketballbane, slik at vi kan organisere lek og idrettsaktiviteter for beboerne.

VIKTIG INFORMASJON
For å være frivillig med oss i Athen er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler derfor at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Athen har fri på søndager.

NK3

Nord-Hellas

 

I Nord-Hellas jobber vi i den offisielle flyktningleiren Nea Kavala. Denne leiren har i350-400 beboere, og ligger omtrent en times kjøring fra byen Tessaloniki.

I leiren har Dråpen i Havet ansvaret for distribusjon av mat, klær og andre nødvendige artikler.

Grønnsaker, tørrmat og brød
En dag i uken reiser de frivillige inn til Thessaloniki for å hente ferske grønnsaker til beboerne I leiren. Tørrmat som f.eks kaffe, linser, sukker, ris og olje deles også ut en gang i uken. Vi har også fått på plass en brødtralle hvor beboerne fire dager i uken får utlevert ferskt brød laget av organisasjonen Action Directa Sierra Norte. Brødet er bakt av frivillige og flyktninger bosatt utenfor Nea Kavala samme morgen som utleveringen finner sted. Drop Market I Drop Market “selger” klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her.

Vaskeri
Vi har åpnet et vaskeri I leiren hvor beboerne kan komme seks dager i uken for å vaske klærne sine i vaskemaskiner.

Syprosjekt
I samarbeid med We are Here har vi startet et syprosjekt hvor beboerne kan lage det de måtte ønske ut av gjenbrukstekstiler og nye stoffer. De har også mulighet til å lære seg å strikke, veve og bruke symaskin for selv å skape interiørgjenstander, pynte på klær de allerede har, eller gi nytt liv til gammelt materiale.

“Loppemarked”
Da en stor andel av de lokale i byene Polikastro og Axioupolis har svært lav inntekt, og generelt trange levekår, har vi satt i gang et “loppemarked”. Her kan de lokale, med jevne mellomrom for komme å velge ut klær og sko som de måtte trenge.

Våre frivillige bor i landsbyene Polykastro, Axoupoli og Gorgopi som ligger ca. 10 minutters kjøring fra Nea Kavala. Alle tre landsbyene ligger i kort avstand fra hverandre. De fleste frivillige bor på hotell i Polykastro eller I leide leiligheter gjennom våre kontakter i landsbyene. Mer informasjon om leie av seng eller leilighet kan fåes ved å kontakte en av våre koordinator etter at reisen din er godkjent.

VIKTIG INFORMASJON
For å være frivillig med oss i Nord-Hellas er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler dermed at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Nea Kavala har fri på søndager.

Vi trenger minimum to ukers varsel om du tenker å reise som frivillig til Nord-Hellas. Dette for å få deg registrert og godkjent til å jobbe i leiren.

Litt er mye bedre enn ingenting Støtt oss nå!