Årets modigste kvinne 2018 – Trude Jacobsen

Vår generalsekretær, Trude Jacobsen, ble lørdag 13. Oktober kåret til “Årets modigste kvinne 2018” av Magasinet Tara. Prisutdelingen fant sted på Geilo foran flere hundre av magasinets lesere på en festkveld i forbindelse med Tara-weekend.

kvinne med utmerkelse og blomsterbukett

Imponerte juryen

Trude var nominert sammen med sterke kvinnelige finalister som Else Kåss Furuseth, Kim Friele, Lan Marie Nguyen Berg, Mia Landsem og Rita Vindholmen. Selv om Else Kåss Furuseth vant Astrid Gunnestads minnepris for sitt fokus på selvmord og Kim Friele Taras ærespris var det Trude som vant årets hovedpris. Sjefredaktør for Tara Magasinet, og juryleder Torunn Pettersen var imponert over årets vinner:

Trude Jacobsen sammen med to av medfinalistene Mia Landsem og Rita Vindholmen.
Foto: Aurora Leonor Jimenez Lorente

”Fembarnsmoren Trude har ofret veldig mye for å hjelpe noen av de mest sårbare menneskene i verden – nemlig flyktninger. Nærmest over natten endret livet hennes seg, og hun valgte bort en trygg jobb i privat næringsliv til fordel for en utmattende og til dels farlig jobb med å hjelpe mennesker på flukt på heltid” – Torunn Pettersen, Sjefredaktør for Tara Magasinet og juryleder

Selv var Trude helt uforberedt på å vinne prisen, og fremhever sine sterke og gode medfinalister som hun var nominert sammen med. Dagen etter kåringen skriver Trude Jacobsen på Dråpen i Havet sin egen facebook-gruppe som nå har 30 426 medlemmer: ”Jeg må innrømme at jeg var totalt uforberedt på dette! Glad og stolt – denne prisen tilhørere alle våre frivillige og alle dråper som jobber for en bedre hverdag for de som flykter fra krig.”

Jeg har ikke en gang forberedt en takketale, jeg trodde aldri det skulle bli meg. Jeg er kjempetakknemlig, men dette er ikke bare min fortjeneste, det er så mange som har sluppet alt de har i hendene og hjulpet til med å starte denne nye hjelpeorganisasjonen. Jeg håper også at prisen kan bidra til å rette fokus mot kvinner på flukt. Og så må jeg takke familien min, de har ikke bare hatt det lett. Jeg dro til Hellas i tre dager og kom hjem som et helt annet menneske.

Trude Jacobsen

Facebook-gruppen – der det hele startet

Trude Jacobsen sammen med de andre finalistene til prisen “årets modigste kvinne”. Foto: Aurora Leonor Jimenez Lorente

Det var også i denne facebook-gruppen det hele startet da Trude Jacobsen i 2015 reiste til Hellas for å hjelpe tilstrømningen av båtflyktningene. Lite visste hun da hun oppdaterte denne gruppen med informasjon om det hun så og erfarte på denne første reisen til Lesvos skulle endre hele hennes liv. Etter tre dager hadde gruppen fått 11 000 medlemmer, og hun skjønte da at dette var starten på noe helt nytt. I løpet av de tre siste årene har Dråpen i Havet utviklet seg til å bli en seriøs bistandsorganisasjon hvor formålet er å bistå mennesker på flukt; hovedsakelig barn og deres mødre. Vi er i dag tilstede med frivillige koordinatorer og hjelpearbeidere i flere flyktningleirer i Hellas. Siden starten i september 2015, har over 5000 frivillige fra hele verden bistått i vårt arbeid. Vårt arbeid består i stor grad av distribusjon av mat, klær og nødvendig hygieneartikler. Dråpen i Havet har også ansvar for et stort utvalg aktiviteter og prosjekter for barn og voksne i og rundt flyktningleirene. Aktivitetene har fokus på å gi mening i hverdagen, slik som undervisning, systue og mor-barn aktiviteter.

Pressedekning ”Årets modigste kvinne 2018”: