Besøk hos Bahez i Sveits

I går fikk Shara og jeg(Trude) muligheten til å besøke Bahez, Bayan of Nabaz I Zürich.

en liten gutt med bamse viser tommel opp

Det har nå gått nesten tre måneder siden de ble flyttet fra Hellas til Sveits. Både Bahez og moren hans har gått gjennom omfattende behandling og flere operasjoner i Sveits, og unge Bahez har nylig fått lov til å forlate sykehuset. Det er utrolig å se hvordan de har kommet seg!

Vi tilbrakte en fantastisk dag sammen med den flotte familien. De ønsket oss velkommen med fersk frukt og nøtter før vi gikk en fin tur i en park i nærheten. Vi ble varme om hjertet av å se lille Bahez løpe rundt mens han utforsket omgivelsene slik små barn gjør.

Eksplosjonen i teltet i flyktningleiren Moria i november virket langt unna på denne flotte dagen, men når familien så røyk fra en grill i parken virket det som om de vonde minnene kom tilbake.

Etter turen ble vi invitert med til familiens midlertidige bolig, hvor vi fikk servert deilig kurdisk mat. Bahez har ikke fylt tre år enda, men han og familien har vært gjennom mer smerte enn de fleste opplever på et helt liv. Heldigvis har familien fått rask behandling av asylsøknaden sin, og fått innvilget opphold i Sveits.

Framtiden ligger foran dem, og de er motiverte for å skape et trygt og godt liv i deres nye hjemland. De lærer seg nye ord hver dag, og planer å starte med språkopplæring så snart de klare for det. Familien får god støtte fra Michael og Bettina fra The Voice of Thousands, organisasjonen som tilslutt klarte å få dem til Sveits. Vi møtte begge under besøket vårt i Zürich.

Med hjelp og støtte fra mange dere, har Dråpen i Havet støttet familien siden den tragiske ulykken i november. Mens de fortsatt var i Hellas fikk den livreddende medisinske behandlingen dekket av greske myndigheter, mens PRAKSIS og UNHCR hjalp til med bolig. I denne perioden hjalp vi den lille familien med tolk og assistanse etter behov. Vi holdt kontakten med myndigheter og andre organisasjoner, og Shara bidro med tolkning per telefon.

Det å få fraktet familien med ambulansefly til Sveits var en nødvendig, men kostbar, affære. Dråpen i Havet stilte sammen med The Voice of Thousands gladelig midler til rådighet for å få dette plass. Vi har også vært med å dekke boligutgifter og medisinske kostnader for familien. Mange av dere har bidratt til at dette kunne skje, blant annet gjennom innsamlingen på bidra.no i desember 2016. De gjenstående midlene vil brukt til å dekke utgifter som familien får når der starter på sitt nye liv i Sveits.

Vi hadde med oss mange fine tegninger som barna fra Den internasjonale skolen i Stavanger hadde laget til Bahez. Han sier tusen takk og ”danke schön”, og sender varme klemmer til alle sammen.

Bahez er virkelig en skjønn liten gutt, og han er vill etter alt som har med fly å gjøre. Når han hører et fly ser han med en gang opp på himmelen og peker på det. Da han fikk se en video av ambulanseflyet på Michaels telefon, utbrøt han henrykt: ”Michaels airplane”. ”Michaels airplane” har virkelig spilt en viktig rolle i den unge guttens liv. Uten behandlingen han har fått i Sveits ville Bahez trolig ikke kunne løpt rundt slik han gjør i dag.

Takk til alle som bryr seg og som er med på å gjøre en forskjell i andres liv!