Gikk du glipp av de flotte konsertene? Klikk for å se dem her

Ble festivalen du hadde planlagt å gå på i sommer avlyst? Ikke fortvil, nå har du sjansen til å se en rekke kjente og kjære artister hjemme i din egen stue og samtidig støtte Dråpen i Havets arbeid for barn i greske flyktningleirer.

Uansett hvor vanskelig vi synes vår nye hverdag fortoner seg, lever det mennesker i verden under forhold og med utfordringer vi knapt kan forestille oss. Flyktningeleirene i Hellas er et av mange eksempler på liv under umenneskelige forhold, med tusenvis av barn, ungdommer og voksne stuet sammen på altfor små områder, uten tilgang på livsnødvendige ressurser. Det sier seg selv at å opprettholde sosial distansering under slike forhold blir svært vanskelig, og at det er umulig å få vasket hendene når du ikke har god tilgang til rent vann og såpe.

Midt oppi dette sitter det barn og enslige mindreårige. Kan du se for deg hvor redde og fortvilte de må være? Når koronaviruset begynner å spre seg i disse leirene kan det bli en menneskelig katastrofe av utenkelige dimensjoner.

Denne epidemien har imidlertid lært oss at verden er full av mennesker som ønsker å spre varme og gjøre en innsats for andre. Artistene som stiller opp i denne festivalen er et eksempel på det. Også du kan være med på å gjøre en forskjell.

Festivalen, dag for dag

Thrillout Live/Thrillout CareBoard har gleden av å invitere deg til en tre dagers digital festival med noen av Norges mest folkekjære artister.

Det er ingen billettavgift, men festivalarrangørene vil oppmuntre deg til å støtte Dråpen i Havet og deres arbeid for mennesker på flukt! Gjennom din støtte kan vi hjelpe de som er kanskje blant de aller mest sårbare – særlig under en verdensomspennende pandemi, men også ellers.

Short info in English.

Du kan støtte arbeidet gjennom en av disse kanalene:

Vippsnummer: 536996

Program i PDF

Dag 1

 

Dag 2

 

Dag 3

 

Gikk du glipp av noen av konsertene på dag 1, dag 2, dag 3? Fortvil ikke, ved å følge denne lenken får du et gjensyn med alle innslagene.

Barn på flukt 

I Hellas befinner det seg akkurat nå over 6000 enslige mindreårige barn på flukt. Bare i den ene leiren, Moria på Lesvos, lever 1200 enslige mindreårige gutter og jenter i alderen 4-17 år under helseskadelige, uverdige, søppelfylte, og svært utrygge forhold. Det kan være vanskelig å forestille seg hva det vil si å leve i en lukket flyktningleir, uten muligheter til å komme seg videre. Du har kanskje sett bildene, men bilder kan vanskelig beskrive den totale virkeligheten.

I løpet av den tiden Dråpen i Havet har vært til stede i Hellas og på Lesvos, har vi gjennom våre ulike aktiviteter både i og utenfor leirene kommet tett på og vært vitne til en menneskelig desperasjon og elendighet som vanskelig lar seg beskrive. Det er allikevel nærmest umulig å formidle realiteten – alle luktene og lydene, barnas ansiktsuttrykk og væremåte…

Barn har en egen evne til å tilpasse seg sine omgivelser. Når vi går gjennom leirene ser vi barn som leker med hverandre, de finner pinner og papirfly, lager små båter av gammel plast som seiler nedover elver av avføring og søppel – de smiler og roper til oss «Hello, my friend!»..

Heldigvis har barn denne evnen til å tilpasse seg til et visst punkt, men bare til et visst punkt! Vi møter stadig oftere barn som er apatiske, barn som har mistet språket, barn som driver med selvskading og barn som vil ta sitt eget liv. Vi har vært vitne til at 4-åringer som bor alene i leiren utagerer så voldsomt at hjelpearbeidere må evakuere.

De aller minste er et kapittel for seg. Tenåringene som har med seg bagasje fra krig og trusler er om mulig enda mer sårbare. De fleste får ikke skole, mange blir misbrukere, de blir mishandlet og utnyttet. Hva tenker et ungt sinn om sitt eget liv og fremtid, når omgivelsene tillater at dette skjer?

Vi har fått førstehåndskunnskap om mennesker som avtaler med menneskesmuglere om å selge en nyre som betaling for å bli smuglet ut av Hellas. Vi har opplevd at hundrevis av barn bare blir borte. Ingen etterlyser dem, ingen bryr seg om hvor de har tatt veien.

Dette er virkeligheten i Europa i dag!

Dråpen i Havet

Dråpen i Havet har som formål å yte støtte til mennesker på flukt, og å spre informasjon om flyktninger og migranters livssituasjon. Der det er aktuelt vil hovedfokuset rettes mot å hjelpe barn og deres mødre.

Dråpen i Havet har vært til stede i Hellas siden 2015, og er den eneste norske hjelpeorganisasjon som jobber inne i greske flyktningleire. Til vanlig har vi aktiviteter på fire forskjellige lokasjoner, på øyene Lesvos og Samos, på fastlandet Nea Kavala i Nord-Hellas, og Skaramagas utenfor Aten. Siden oppstarten har over 6500 frivillige feltarbeidere fra 60 ulike land bidratt i vårt arbeid for mennesker på flukt.

Dråpen i Havet har ansvar for et stort utvalg aktiviteter og prosjekter for barn og voksne, i og rundt flyktningleirene. Aktivitetene er utviklet for å bidra til verdighet, læring, mestring og sosialisering for mennesker på flukt. Ved å tilby meningsfulle aktiviteter til beboere både i og utenfor mottak bidrar Dråpen i Havet til beboernes psykososiale helse i ventetiden, men også i tiden etter mottak. I Moria leir har vi hatt egne aktiviteter for enslige mindreårige hver ettermiddag og kveld fem dager i uken, der de har hatt mulighet til å lære, leke og slappe av.

I forbindelse med utbruddet av korona har vi midlertidig måttet stoppe våre aktiviteter, men vi er på plass med et lite team som er i tett kontakt med ledelsen i leirene og greske myndigheter, for å kartlegge behovene og finne ut hva vi kan gjøre for å dekke disse. På Lesvos har vi levert litt over 7000 kirurgiske ansiktsmasker til de medisinske aktørene i flyktningleiren Moria, og ytterligere 20 000 er bestilt og snart på vei til leiren. Vi har også kjøpt inn medisiner og 200 liter medisinsk hånddesinfisering.

Vi gjenopptar aktivitetene på alle våre ulike lokasjoner så snart det er mulig.

Les mer om vårt arbeid i Hellas her.

Samarbeidspartnere

Foto: Knut Bry/Tinagent