Drop-in Centre for asylsøkere som skal til Norge åpner i Athen

Dråpen i Havet har siden 2015 drevet humanitært arbeid blant flyktninger i Hellas. Nå oppretter organisasjonen et Drop-in Centre med pre-integreringsaktiviteter for asylsøkere som skal til Norge. Her får asylsøkerne mulighet til å lære sine første ord på norsk, samt få en smakebit på norsk kultur.

unge kvinner i samtale

For å avhjelpe situasjonen i Hellas har Norge forpliktet seg til å ta imot ca 750 asylsøkere som oppholder seg i landet. Disse vil bli hentet til Norge for å få sine asylsøknader behandlet her. Asylsøkerne som skal til Norge kommer primært fra Syria.

Etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) har foretatt utvelgelse av hvem som skal relokaliseres til Norge, vil asylsøkerne måtte vente om lag to måneder i Athen før de kan reise til Norge.

På senteret vil norske frivillige hjelpe asylsøkerne med å lære sine første norske ord, og ta små steg inn i den norske kulturen. Drop-in Centre er organisert som en språkkafe, hvor asylsøkerne får mulighet til å diskutere norske tradisjoner, idealer og verdier med frivillige fra Dråpen i Havet.

Tilbudet vil drives fra Myrtillo cafe, som ligger i en fredelig liten park midt i sentrum av Athen. ”Det er ekstra hyggelig at vi kan opprette vårt Drop-in Centre nettopp her, siden stedet kan skilte med norsk tilknytning helt tilbake til 1957. Norske myndigheter bidro den gang til at parken og lokalene ble bygget. Dette for å hjelpe krigsskadde etter den greske borgerkrigen”, sier Trude Jacobsen, initiativtaker og generalsekretær i Dråpen i Havet. 

Myrtillo cafe gir i dag grekere med nedsatt arbeidsevne en mulighet til å integreres inn i arbeidslivet. Dråpen i Havet ble møtt med stor entusiasme og positivitet fra ledelsen ved kaféen, og vi ser fram til det videre samarbeidet.

Onsdag 10. mai vil Drop-in Centre bli offisielt åpnet, med servering av blant annet norske vafler med brunost. “Den norske ambassaden i Hellas, nordmenn som bor i Athen, asylsøkere som skal til Norge og frivillige fra Dråpen i Havet er invitert til åpningsseremonien”, forteller Trude Jacobsen.

Kontaktperson:
Trude Jacobsen, Generalsekretær i Dråpen i Havet
Epost: trude@drapenihavet.no
Tlf: 48172718