Et erfaringsrikt år med humanitært arbeid i Hellas

«Å være koordinator, for meg, er å inspirere andre til å gjøre gode handlinger og samtidig ha en god opplevelse. Det handler om å spre budskapet om at det viktigste oppdraget vi har er å gi kjærlighet og håp til de som trenger det mest.» – Cláudia Sabença, tidligere prosjekt- og logistikk koordinator for Dråpen i Havet

portrett av en kvinne

Cláudia Sabença er 27 år gammel og har jobbet med Dråpen i Havet i nesten ett år, ved to ulike lokasjoner – Nea Kavala og Lesvos. Cláudia beskriver hennes egen erfaring som en skole for å lære om internasjonalt humanitært arbeid. Les mer om hva hun gjorde som logistikkoordinator i Nea Kavala og hvordan det å jobbe utenfor camp på Lesvos hadde en annen betydning fordi det ikke var relatert til hverken distribusjon eller service.

Hvordan vil du oppsummere din erfaring med humanitært arbeid i Hellas i løpet av det siste året?

– Hver gang jeg snakker om året som har gått, forteller jeg alle at det var en fantastisk erfaring for meg. Jeg hadde tidligere humanitær erfaring, men med Dråpen i Havet opplevde jeg profesjonell modning, lærte utrolig mye og utviklet nye ferdigheter. Å jobbe med så mange mennesker, fra så mange steder og med så mange ulike bakgrunner gjorde at jeg fant nye gleder og utviklet meg som person.

Hva gjorde du som logistikkoordinator i Nea Kavala?

– Nea Kavala var begynnelsen på min reise med Dråpen i Havet. Selv om jeg hadde tidligere erfaring med humanitært arbeid kunne jeg aldri ha forutsett hvor mye jeg kom til å lære. Jeg oppdaget en helt ny verden. Som logistikkoordinator var jeg så heldig å lære om Drop Appen fra en av designerne bak appen, som for meg er en av de mest fantastiske verktøyene innenfor humanitær distribusjon. Jeg lærte så mye i Nea Kavala, på så mange ulike måter. Jeg tilbrakte over syv måneder der og møtte hundrevis av mennesker. Jeg utviklet meg så mye både profesjonelt og som person, det er helt utrolig. Selv om jeg visste hvem jeg var som leder før, modnet jeg i løpet av oppholdet og oppdaget hvor jeg kunne forbedre meg. Det var en stor utfordring på så mange måter, men det var også en av de mest fantastiske opplevelsene i mitt liv. Jeg ville ikke ha endret på noe fordi alt til sammen brakte meg dit jeg er i dag. Nea Kavala var begynnelsen på en ny epoke i livet mitt, epoken der jeg oppdaget at jeg aldri kan forlate det humanitære arbeidet.

Hva lærte du som prosjektkoordinator på Lesvos, og hva var annerledes der?

– Lesvos var en veldig interessant reise fordi jeg var utenfor min egen komfortsone. Det var første gang jeg jobbet utenfor leir, og det tok en stund å akspetere det. Da jeg gjorde det, bestemte jeg meg for å gi blod, svette og tårer for prosjektet og plutselig forelsket jeg meg i alt. Jeg elsket Drop Center – et av de kuleste stedene i verden – landsbyen Moria, Mytilini, samfunnet, Dråpen-familien… Hjertet mitt var der, helt og holdent. Å utføre prosjekter på Lesvos hadde en helt annen betydning fordi de ikke hadde noe med hverken distribusjon eller service å gjøre. Vi tilbyr trygge omgivelser, fullt av kjærlighet og respekt. Vi tilbyr undervisning, aktiviteter, et sosialt senter, håndarbeid, men mer enn noe annet tilbød vi humanitet. Vi serverer te og kaffe, vi spiller spill, vi ler mye, vi prater og vi blir kjent med hverandre. Alt handler om menneskelige tilknytninger. Det var så spesielt. Jeg har aldri vært så stolt av å jobbe noe annet sted fordi det var mitt hjem også, og alle var lykkelige der. Den lokale befolkningen var også en stor del av min erfaring. Alle var så snille og varme, på ett tidspunkt følte jeg med som en del av lokalsamfunnet og det var et enormt kompliment. Det var et sant privilegie å ha muligheten til å utvikle meg på Lesvos og å få hjelpe til å bygge noe så vakkert i en så forferdelig situasjon.

Hvordan kan du se at Dråpen i Havet har utviklet seg i løpet av det året du har vært med oss?

– Jeg synes at Dråpen har vokst mye, de bruker tid på å forbedre mange viktige strukterer, svarer på tilbakemeldinger og tar de rette stegene mot å bli et mer moden og større organisasjon. Jeg er veldig spent på å se hva som skjer i fremtiden! Én gang en dråpe, alltid en dråpe.