Flyktninger demonstrerer mot ny asyllov

Mandag 3.februar ble en gruppe demonstranter fra Moria flyktningleir, møtt med tåregass av greske politistyrker. Mens noen lokalpolitikere etterlyser tiltak fra regjeringen for å ivareta flyktningene på en bedre måte, viser andre mindre forståelse for flyktningenes situasjon og hjelpearbeidet som gjøres av blant annet Dråpen i Havet.

en nedslitt teltleir med klessnorer og presenninger
Foto: Knut Bry

Litt etter klokken 10, forlot en gruppe asylsøkere Moria flyktningleir på Lesvos og marsjerte mot byen Mytilíni. De rundt 2000 demonstrantene protesterte mot de ekstreme forholdene de lever under og den nye asylloven i Hellas.  Loven forfordeler flyktninger som har ankommet etter 1.januar i år, noe som innebærer at de sist ankomne blir prioritert når det gjelder å få behandlet asylsøknadene sine først.

Politiet kom fort til stedet og gjorde flere forsøk på å stanse marsjen før demonstrantene kom inn til byen, ved å sette opp blokader. Store grupper demonstranter prøvde å komme seg forbi politiets sperringer, branner ble påsatt og noen flyktet opp mot fjellene. Politiet svarte med tåregass mot folkemengden der også flere barn var til stede. Bilder av gråtende barn som får skylt øynene har preget flere internasjonale medier.

Rundt 300 av demonstrantene kom seg forbi sperringene og prøvde å sette opp et telt foran det offentlige teateret i Mytilíni, etterfulgt av en sittende demonstrasjon som varte i rundt tre og en halv time. Klokken 16 ble demonstrantene fraktet tilbake til flyktningleiren av store politistyrker.

Dette er den andre demonstrasjonen i Moria på få dager.

Etterlyser en plan fra regjeringen

Flere lokalpolitikere har uttalt at de er lei regjeringens løfter som kun forblir løfter, og flere mener at regjeringen har forlatt øya.

De etterlyser en plan fra regjeringen, men opplever heller passivitet. Noen spør om et ønske fra regjeringen er lukkede sentre som i praksis vil si at øya blir til fengsel? Hvordan kan en ellers tolke den nye asylloven som er vedtatt av regjeringen, der asylsøknader fra nyankomne blir vurdert først på bekostning av menneskerettighetene til de mange tusen som venter på å få sine søknader behandlet. Når en ser dette i sammenheng med forslag om vann-nett, en mur, de generelt dårlige forholdene og den dårlige maten er det ikke rart at både flyktninger og innbyggere på øya demonstrerer.

Holder stengt inntil videre

Gårsdagens demonstrasjoner møtte imidlertid ikke like stor forståelse hos alle. I løpet av opptøyene i Moria landsby, valgte Dråpen i Havet å avslutte dagens aktiviteter på Drop Centre, etter hva koordinatorene og de frivillige på stedet opplevde som svært truende oppførsel fra høyreradikale partier. Mange gir utrykk for at hjelpeorganisasjoner gjør situasjonen verre ved å hjelpe flyktninger som har ankommet øya, og har ved siden av en truende oppførsel også ødelagt flere biler brukt av hjelpeorganisasjoner.

Dråpen i Havet vil også i dag holde Drop Centrene i landsbyen stengt, og se an situasjonen videre.

Alt står bra til med våre frivillige og koordinatorene, men vi er selvfølgelig lei oss for at våre aktiviteter rettet mot de meste sårbare blir nødt til å ta en liten pause. Våre frivillige på Kitrinosklinikken er i skrivende stund evakuert.

Les mer her.

Kilder: lesvosnews.net/ Dråpen i Havet, Lesvos