Hva vil det si å være frivillig for Dråpen i Havet?

Arbeidsoppgaver som frivillig hjelpearbeider

Dråpen i Havets formål er å gi umiddelbar og direkte bistand til mennesker på flukt. Dette gjøres ved å koordinere frivillige hjelpearbeidere som reiser til våre destinasjoner i Hellas. Hjelpearbeiderne bistår med å organisere aktiviteter i flyktningleirene der vi arbeider, og på våre sentre. Oppgavene er i stadig endring, avhengig av behovene på de ulike destinasjonene. Vi oppfordrer derfor våre frivillige til å være fleksible når det gjelder arbeidsoppgaver i felt. På destinasjonene samarbeider vi med organisasjoner som UNHCR, IOM og DRC.

Dråpen i Havet er for tiden tilstede med frivillige hjelpearbeidere på øyene Lesvos, Samos i Athen-regionen og i Nord-Hellas. Vi har alltid behov for frivillige over 25 år på våre destinasjoner, og særlig ønskelig er personer som kan være minimum to uker. Vi tar i mot CV og søknader fra personer mellom 23-25 år forutsatt at de har relevant bakgrunn, og alle i denne aldersgruppen må intervjues før de eventuelt får reise. Les mer om våre destinasjoner og om arbeidet vi gjør under her. Som frivillig velger du selv hvilken destinasjon du vil reise til.

Dagene som frivillig kan være lange, med varierte oppgaver både i og utenfor leirene. Ved å bistå som frivillig for Dråpen i Havet forventes det at du vier din tid til de oppgaver som fordeles av våre koordinatorer. Vi er helt avhengig av all hjelp vi kan få, og at alle frivillige er innforstått med at man er en del av et team som bistår med ulike oppgaver på ulike steder. På alle våre destinasjoner, vil du bli tatt i mot av en koordinator, som gir deg opplæring og organiserer deg i et team med andre frivillige. Frivillige for Dråpen i Havet reiser på eget ansvar. Du må selv dekke reise, kost og losji.

REGISTRER DEG SOM FRIVILLIG

Ledige oppdrag

Vi har behov for flere langtidsfrivillige til å dekke ulike roller til vårt arbeid i Hellas. Les mer om våre ledige oppdrag i Hellas akkurat nå.

Lurer du på noe?

Klikk her for å se ofte stilte spørsmål eller kontakt oss.

Registrering

Dersom du ønsker å reise som frivillig med Dråpen i Havet må du registrere deg som bruker hos oss. Dette gjør du ved å klikke på “Min Profil” i menyen over eller ved å klikke her.

For å reise som frivillig må du godta våre retningslinjer. Disse kan leses her: Retningslinjer for frivillige. Etter du har registrert din profil i vårt system, vil du kunne melde deg på reise. Så snart du er meldt på en reise, og blitt godkjent for perioden og destinasjonen du har valgt, legger vi deg til i en reisegruppe på facebook for perioden du skal reise.

Det er endel kostnader forbundet med å ha et godt apparat rundt våre frivillig som skal jobbe i leirene. I tillegg går det med mye administrativt arbeid for å tilrettelegge for de frivilliges opphold. Fra og med 2018 vil vi innføre et krav om at alle frivillige som reiser som en del av Dråpen i Havet, registrerer seg som medlem. Dette kan man gjøre her, og det innebærer en månedlig betaling på 100,- Du kan si opp denne avtalen om du måtte ønske det etter at ditt frivilligopphold er ferdig, men vi håper jo at flest mulig vil fortsette å støtte arbeidet, og ser at dette er en fin måte å hjelpe de som trenger det. Når du registrerer din reise, er det fint om du skriver i kommentarfeltet om du har registrert deg via sms, bank eller Paypal, eller om du allerede er medlem/fastgiver.

For å lese mer om hvordan du registrerer deg som frivillig feltarbeider med oss, trykk her.

“Drop Field Training”

– Obligatorisk nettbasert opplæringsprogram for frivillige feltarbeidere

I slutten av juni 2019 lanserte vi vårt obligatoriske nettbaserte opplæringsprogram for alle nye og returnerende frivillige feltarbeidere. Det nettbaserte opplæringsprogrammet har som mål å å forberede frivillige på hva de kan forvente når de er en frivillig feltarbeider: både praktisk og mentalt. Det gir også innsikt og refleksjon før man arbeider frivillig i eller rundt flyktningeleirer. Vi tror at ved at våre frivillige feltarbeidere gjennomgår denne treningen før deres frivillige oppdrag vil det forbedre kvaliteten på vårt arbeid i Hellas, såvel som at våre frivilliges erfaringer i felt blir enda bedre. Når den frivillige har blitt akseptert for feltopphold vil de motta en link til opplæringsprogrammet. Selve opplæringen tar ca. 90 minutter og må gjennomføres i tillegg til eksamen før avreise i felt. Når opplæringen på nett og det frivillige oppdraget med Dråpen i Havet i Hellas er fullført, kan de frivillige få tildelt en attest ved henvendelse til koordinator i felt.

Våre krav og forventninger

Dråpen i Havet har særlig behov for helsepersonell, håndverkere, mennesker med erfaring fra psykososial støtte, fagpersoner innen barsel- og spedbarnspleie, språklærere, tolker i arabisk, persisk/farsi, dari og kurdisk. Viktigst av alt er likevel en hjelpende hånd og et godt hjerte. Vi har behov for deg!

Dråpen i Havet har følgende krav til sine frivillige:

  • At du har fylt 25 år. Vi tar i mot CV og søknader fra personer mellom 23-25 år forutsatt at du har relevant bakgrunn, og alle i denne aldersgruppen må intervjues før du eventuelt får reise
  • At du binder deg for minimum ti dager
  • Alle frivillige må fremvise politiattest
  • At du er klar til å brette opp ermene og ta i et tak der det trengs. Du må være forberedt på lange dager og uforutsigbarhet i arbeidet

Vaksinasjon

Dråpen i Havet arbeider i flyktningleire der det er dårlige sanitærforhold og der epidemier kan forekomme. Vi anbefaler at du tar kontakt med enten fastlege eller vaksinekontor for å sjekke evt. påfyll av vaksiner før du reiser.

Etter reisen

Når du kommer hjem, kan det føles tungt å vende tilbake til sitt “normale” liv etter å ha hjulpet mennesker i en krevende situasjon. Dine holdninger er blitt endret, og du vil kanskje trenge tid på komme tilbake til dine ordinære oppgaver hjemme. Ta deg tid til å reflektere over dine opplevelser, og vær oppmerksom på at det er normalt å få reaksjoner i etterkant av feltarbeid. Dersom du har behov for umiddelbar psykososial støtte eller hjelp, anbefaler vi at du kontakter din fastlege eller kommunehelsetjenesten.