Hellas: Leirnedleggelser, ombygginger og overføringer

Flere av flyktningleirene i Hellas legges ned, samtidig som det bygges nye leirer og flykninger og andre migranter blir overført fra øyene til fastlandet. Dråpen i Havet tilpasser seg situasjonen og fortsetter å støtte mennesker på flukt.

et høyt murgjerde
The wall around Nea Kavala refugee camp. Photo: Thea Jerejian

I 2015 risikerte rekordmange mennesker livet for å komme til Europa. Siden den gang har situasjonen for mennesker på flukt vært usikker og uforutsigbar. Nå legges flere leirer i Hellas ned, andre blir bygget om, og nye lukkede leirer blir etablert – ofte helt andre steder enn det har vært leirer tidligere.

Flyktninger og andre migranter blir overført fra øyene til fastlandet og flyttet til andre leirer, men mange risikerer hjemløshet eller deportasjon.

Skaramagas leir legges ned

I april kunngjorde den greske regjeringen at Skaramagas leir utenfor Athen skal legges ned. Den offisielle grunnen til nedleggelsen er at området hvor leiren er bygget skal selges.

Mange familier i leiren som venter på sitt andre intervju i asylprosessen er flyttet til leirene Oynofita, Ioannina, Corinthos og Ritsona. Det er foreslått at familier og enslige personer som er kvalifisert til og registrert i integrasjonsprogrammer i Helios og Hestia, skal bli flyttet til leiligheter i og rundt Athen og på Kreta.

De som har fått avslag på asylsøknaden og søknaden om oppholdstillatelse har blitt bedt om å forlate leiren, ettersom de ikke lenger har tilgang til juridisk bistand fra aktører i Skaramagas. Med andre nedstenginger i Attica-regionen og overføringer fra øyene til fastlandet, er vi bekymret for at mange vil ende opp hjemløse, da kapasiteten til organisasjoner som tilbyr midlertidig husly er sprengt.

Dråpen i Havet har vært til stede i Skaramagas siden 2016, men på grunn av den forestående nedleggelsen tar vi ikke lenger imot søknader om frivillig feltarbeid til denne lokasjonen. Vårt nåværende team i Athen fortsetter imidlertid distribusjoner til beboerne i Skaramagas og den nærliggende leiren Elefsina, mens vi jobber for å finne nye samarbeidsprosjekter med andre organisasjoner og måter å hjelpe til i eller utenfor andre leirer i området.

Ombygging i Nea Kavala

Flyktningleiren Nea Kavala var en av de første offisielle leirene i Hellas. Den nåværende leiren er gjenoppbygd i umiddelbarnærhet til hvor den tidligere leiren lå, og alle beboerne i den tidligere leiren er flyttet til den nye.

Området ligger nær grensen til Nord-Makedonia og regnes som et transittmål for mennesker på flukt som ønsker å komme seg videre til et annet land eller som har fått avslag på asylsøknaden i Hellas.

Den nye leiren er bedre organisert og har inngjerdede lekeplasser, skole og idrettsanlegg, og det er planlag steder for tilbedelse og et treningsstudio. De fleste av de rundt 1350 beboerne bor i isocontainere.

Leiren har kapasitet til å huse rundt 1700 mennesker, mens den tidligere leiren kunne huse rundt 1500. Vi antar at leirkapasiteten fort vil nås ettersom flere mennesker på flukt overføres fra øyene til fastlandet.

Vi fortsetter å organisere ulike uformelle utdanningskurs innen engelsk, gresk og IT, distribuere viktige varer og arrangere ulike aktiviteter for beboerne. Vi jobber også for å kartlegge andre behov. 

Bidra til forutsigbar hjelp for mennesker på flukt

Velg beløp og betalingmetode her