Klovnenes rundreise i august

For andre gang i år har Sykehusklovnene besøkt flyktninger i Hellas på oppdrag fra Dråpen i havet, for å spre glede og håp blant store og små. I mai besøkte de Nord-Hellas, denne gangen ble det en rundreise, med opptredener både på Chios i området rundt Athen (Attika).

klovner som har oppvisning foran et publikum

En av skuespillerne bak klovnene, Åsa Hillingseter Løyning, forteller her fra klovneturneen:

Vi var tre spente klovner som reiste nedover til Hellas i slutten av august. Spente på hva vi kom til å møte. Spente på om forestillingen vi hadde laget ville slå an. Spente på å møte alle barna. 

For en reise! For noen fantastiske mennesker vi har møtt! Vi har vært i fem forskjellige leirer og spilt seks forestillinger samt hatt aktiviteter med barna og drevet med “pocket clowning”, et konsept som vi har utviklet inspirert av sykehusklovningen. Det går ut på at vi går rundt i leirene med nesa i lommen og besøker folk der de er. Disse møtene er én-til-én, og ofte ble vi invitert inn i teltene til folk. Varme folk som bydde oss på mat, te, kaffe, frukt. I disse møtene har vi forsøkt å gjøre barna og familiene til stjerner. For det er de virkelig! Vi har møtt så mange supre mammaer og sterke pappaer, for ikke å snakke om barna. Alle de mange kontaktsøkende, slitne, ressurssterke barna som leker rundt blant telt, på asfalt med en så usikker fremtid.

Vi har vært i Souda, Dipethe og Vial på Chios, og Skaramagas og Sounio i Athen/Attika.

Det som har gjort størst inntrykk på meg er når vi spilte i leiren Vial. Vial er en leir som driftes av den greske marinen og den ligger midt inne på øya Chios. Det er brennende varmt der og flyktningene bor bak piggtrådgjerder i noe som ser ut som et fengsel. De bor langt fra andre mennesker og butikker, og ingen hjelpeorganisasjoner får lov å komme inn i leiren. Vi dro opp dit tidlig onsdag morgen den 24.august i håp om å få møte noen barn. Vi kom ikke inn i leiren, men skiftet til klovnekostyme og stemte ukulelene i bilen mens noen frivillige fra Dråpen i havet fikk kontakt med barn i leiren og tok dem med ned til et lite gressområde med inntørket gult gress og noen få trær som gav litt skygge i den stekende solen. Flere og flere barn og familier strømmet til. Det var en magisk stund vi delte med disse menneskene. Spesielt magisk var det da en liten gutt på 4/5 år kom opp og begynte å danse av glede på en liten høyde bak oss. Vi spilte musikk og han danset og smilte. De andre klappet og lo. Det var så fint å kunne dele dette magiske øyeblikket med disse sterke menneskene som ikke lenger har noe land og som lever med usikker fremtid langt inne på en øy i en leir ingen ser. For et øyeblikk kunne vi alle være bekymringsløse og glede oss over den flotte dansen til den lille gutten.

Jeg kommer aldri til å glemme disse menneskene og den lille dansende gutten.

Et annet øyeblikk jeg heller aldri glemmer, og som var spesielt sterkt, var et møte med en afghansk gutt og hans familie. Vi hadde møtt gutten før. Han og broren kunne si mange setninger på perfekt norsk. Og så en dag ble vi invitert inn i teltet til familien deres. Vi ble tilbudt mat og frukt. Vi lærte litt persisk og vi sang «mannen han gjekk seg i vedaskog». Vi lærte mange triks av de to brødrene. Det var et fint møte med en fin familie. Så kom dagen da vi skulle dra. Vi traff gutten igjen. Og han forstod, og vi forstod at han forstod, at vi skulle dra. De øynene han hadde da kommer jeg aldri, aldri til å glemme.
Vi kunne dra, men han, en gutt på syv år, måtte bli værende i en liten leir han allerede hadde tilbragt 8 måneder i uten skole eller andre aktiviteter.

Jeg kommer aldri til å glemme de øyene.

Vi må ikke glemme disse barna som forlates hele tiden av frivillige som kommer og drar. 

En av våre Dråpen i havets frivillige, Sina Tanner, skriver på facebook:

One highlight is chasing the other. Friday ‘Skaramagas got Talent’, Saturday the Clowns from Norway! To have clowns means to have laughter, excitement and happy moments. These moments are precious, especially if you are a child at The Refugee Camp at Skaramagas.

For some moments they where able to forget there miserable situation and the insecure future they have, they just where kids like any other on this world. Eager to sing and clap and laugh at the funny jokes the clowns where showing. A big thank you dear Clowns. It was a precious moment and we all enjoyed it!

Dråpen i havet er svært takknemlig for at Sykehusklovnene stiller opp og hjelper oss med å gjøre flyktningbarnas opphold i leirene i Hellas mer variert, inspirerende og gledelig enn det ellers ville vært. Vi vet at et smil eller en god latter forlenger livet og forkorter ventetiden! <3

Foto: Elsebet Øien, Lene Grimstad. Red.: Audny Hegstad Diamantis