Vi knytter flyktningleir og by sammen – med sykler!

I flyktningleiren Nea Kavala er en av utfordringene for innbyggerne, avstanden til den nærliggende byen Polikastro. Når de trenger noe, som for eksempel matvarer, mobilkreditt, medisiner, eller å reise med buss til Thessaloniki eller Athen, må de inn til Polikastro.

to menn og fire sykler ved en sykkelparkering

 Det tar ca en time til fots hver vei for å gå inn til byen, og det finnes ingen faste bussruter. Å gå er eneste alternativet om man vil inn til byen. En time hver vei er lenge å gå i brennende sol, øsende regn eller om man bærer tunge poser med matvarer. Å være boende over lang tid i en leir i avstand til byen, kan for mange føles som å være ekskludert av samfunnet, samtidig som det gjør sosial integrering vanskeligere.

I typisk «Dråpen i Havet-stil» bestemte vi oss rett og slett for å løse denne utfordringen! De siste par månedene har vi derfor jobbet med å utvikle et sykkelutlån-system, slik at Polikastro kan være lettere innen rekkevidde for leirens innbyggere.

Å starte sykkelutlån i en flyktningleir er langt fra et lite prosjekt! Vi trengte sykler. Mange sykler. Vi trengte hjelmer, låser og lys. Dessuten trengte vi et system for utlån, så vi kunne sikre at syklene ble returnert. Innbyggerne måtte også vise at de kunne håndtere både sykkel og trafikkregler. Med god hjelp fra våre venner fra «Get Shit Done» vi fikk tak i det viktigste, nemlig syklene. De kom i tillegg til oss i Nea Kavala og hjalp oss sette opp hjemmelagde sykkelstativ, malt i en flott havblå farge, og bidro med låser, hjelmer og lys. I tillegg hadde de laget fine trafikkskilt og trafikklys.

Det neste som måtte ordnes var utlånsystemet. Vi har jo allerede en velfungerende app som holder oversikt over alt vi har av beholdning i våre DropShops og lager. Og når selve utvikleren av appen, Bart, for tiden er vår koordinator i leiren, er det jo ikke så rart at ideen om å integrere utlånsystemet i appen kom opp.

Voila! Nå har vi en Drop App der vi også kan holde oversikt over hvilke sykler er til utlån og når de returneres. I tillegg kan vi via appen også printe ut sykkelsertifikat til godkjente lånetakere. Vår fantastiske langtidsfrivillige, Henry, som har vært med på å utvikle dette prosjektet, designet en sykkeltrening for innbyggerne. Alle som skal låne sykler, må gjennomføre sykkeltrening, med en avsluttende prøve, for å kunne motta sykkelsertifikat.

Vi har allerede hatt våre første runder med trening og har lånt ut våre første sykler. Innbyggerne er veldig glade for denne muligheten. Mange har skrevet seg opp på de kommende sykkeltreningene og vi er glade for å se at dette prosjektet har hatt en super «rolling start».