Livsendrende erfaring – Intervju med Arlette, en frivillig feltarbeider

Det er sommeren 2017, og Arlette Augustin befinner seg på en seilbåt i Tyrkia. Langs strandlinjen og i sjøen rundt Lesvos ser hun synet av flip-flopper, redningsvester og klær fra mennesker på flukt. Arlette bestemmer seg allerede da for å bidra. Det går kun kort tid fra hun kommer hjem og registrerer seg som frivillig hos Dråpen i Havet til hun er på plass i flyktningleiren i Nea Kavala. I dette intervjuet forteller hun mer om sine erfaringer og hvordan det å være frivillig feltarbeider forandret livet hennes og måten hun lever livet på i dag.

smilende kvinner som pakker frukt

Hva gjorde at du valgte å melde deg som feltarbeider?

– I løpet av sommeren 2017 ble jeg invitert til å seile i Tyrkia. Vi endte opp med å seile rundt Lesvos hvor jeg så spor av menneskesmugling i sjøen og langs strandlinjene: flip-flopper, redningsvester, klær. Det var forstyrrende og ubehagelig å vite at i samme område hvor jeg var på fornøyelsestur var det samtidig mange mennesker i ekstreme situasjoner med livet på spill. Jeg lovet meg selv å dra tilbake til Hellas som frivillig. Jeg undersøkte hvilke organisasjoner som hjalp flyktninger og det var så mange. Jeg valgte Dråpen i Havet på grunn av deres minimumsperiode som frivillig på 10 dager. Jeg fylte inn søknaden i mai 2018, og var frivillig i august 2018.

Hvilke erfaringer gjorde du deg som frivillig?

– Jeg var frivillig i flyktningleiren Nea Kavala i Nord-Hellas, en times tid nord for Thessaloniki. Jeg ble positivt overrasket over strukturen i leiren, hvor rent det var og hvor relativt stabilt livet der kunne være. Det frivillige arbeidet var i stor grad samfunnsbasert og inkluderte klesvask, sykkelutleie, idrett, og distribusjon av mat og klær.

Jeg underviste også i engelsk ved kvinnesenteret (For oppdatert informasjon om våre prosjekter og aktiviteter i leiren se mer her). Dette ble en ekstra spesiell erfaring da jeg fikk nærmere kontakt med kvinnene i leiren og fikk høre deres historier. De fleste av dem var veldig interessert å lære, var smarte og hadde god humor. Jeg lo mye med dem!

Har arbeidet som frivillig endret deg eller påvirket deg i ettertid?

Det var en inspirerende erfaring som endret livet mitt. Jeg lærte så mye fra beboerne, de andre frivillige og koordinatorene. Erfaringen fikk meg til å tenke på hvor mye frihet jeg har i mitt eget liv. Frihet til å velge og til å følge egne tanker om et godt liv. Det fortsetter å inspirere meg til å ta nye valg, og til å leve livet mitt med mål og mening.