Athen

Skaramagas

I Athen jobber vi 6 dager i uken i den offisielle leiren Skaramagas, som ligger ca. 30 minutter med bil fra sentrum. Skaramagas er den største flyktningleiren i Hellas. Her bor det i dag ca. 2211 mennesker. Beboerne bor i containere, og har elektrisitet, vann og toalett. Dråpen i Havet organiserer en rekke aktiviteter for beboerne i flyktningleiren, og en av hovedaktivitetene vi tilbyr her er barneaktiviteter. Syrere, kurdere og irakere er hovedandelen av leirenes beboere, og ca.40 % av alle beboere anslås å være under 18 år.

Lageret

Lageret vårt ligger i Egaleo, ca 20 minutter fra Skaramagas. Her tar vi imot donasjoner og organiserer og katalogiserer dem for videre distribusjon i leiren.

Kvinnesenteret

Dette området tilbyr et avskjermet område for mødre med små babyer, og for kvinner i leiren. Senteret gir mødre et trygt stille og støttende miljø for dem selv og deres små barn. Ved siden av å skape en trygg atmosfære der mødre kan stelle barna sine er det også et populært sosialt møtested der mødre kan lære av hverandres erfaringer og knytte bånd med andre mødre. Vi starter nå med yoga og helse og ernæringstilbud, Ad-hoc engelsk klasser og samlinger hver måned for å få tilbakemeldinger og feedback fra kvinner. I 2017 besøkte 8000 Mor-barn-senteret. Fra oppstart i 2016 har senteret hatt over 30 000 besøkende. Menn har ikke tilgang til området.

«Jeg liker alt her. Det er så fint å kunne komme å snakke med de andre kvinnene. Jeg liker de frivillige her også.» – Halz, beboer i Skaramagas

Samfunnshuset

Samfunnshuset vårt har tre rom som brukes til ulike formål. Her arrangerer vi aktiviteter som øker livskvaliteten til beboerne i leiren, og vi samarbeider med dem i planlegging og utforming av nye aktiviteter. Aktiviteter som tilbys for øyeblikket er:

Systue

Sommeren 2017 etablerte vi systue i Skaramagas Community centre. Her har vi flere symaskiner, materialer og det som trengs for at beboerne i leiren kan sy sine egne kles- og interiørdekorasjoner. Systuen er et viktig møtested for kvinner, og brukers også til å avholde ulike workshops.

Barneaktiviteter

Et rom der barna kan leke, tegne og gjøre håndarbeidsaktiviteter. Et viktig fri- og lekeområde i leiren hvor barn kan få være barn, og får et pusterom fra ders nåværende situasjon. En dag i uka arrangeres det en aktivitetsdag med fokus på fellesaktiviteter og lagutfordringer som skattejakt eller fotballturneringer. På ettermiddagen organiseres aktiviteter som fotball, basketball eller andre spill, og kino for barna.

Uformell utdannelse: engelsk språkundervisning for voksne

Vi tilbyr og underviser i klasser på ulike nivåer, fra enkle nybegynner klasser til mer avanserte grammatiske- og samtaleklasser. Tre av våre langtids-frivillige har laget et pensum og en læreplan over en 10 ukers periode for å sikre kontinuitet i læringen, og for å gi elevene muligheten til å avansere til høyere nivå.

Pensumet har blitt laget slik at alle frivillige lærere kan bruke det, fra dem uten lærererfaring til kvalifiserte lærere som kan bygge videre på kurset. Les mer om læreplanen her Vi underviser ca. 250 studenter på en seks ukers syklus. Vi er alltid på utkikk etter langtidsfrivillige som ønsker å være lærer her. Noen av våre beste lærere kom til leiren uten noen undervisningserfaring fra tidligere.

Bibliotek «Hope library»

Biblioteket inneholder en rekke internasjonale bøker og litteratur for alle aldersgrupper. Beboerne kan lese i biblioteket eller låne bøker og ta det med seg til containeren. The Hope Library er plassert i hjertet av leiren, og er et sted der beboerne kan slappe av, være sosiale eller få hjelp til ulike oppgaver som innebærer datamaskin eller printing.

Drop Shop

I Drop Shop «selger» vi klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen «Drops», som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om «Drops» og The Drop App her.

Elefsina

Vi startet opp arbeidet i Elefsina flyktningleir i  juli 2018, som ligger ca 30 km utenfor Athen. Vår hovedaktivitet her har siden våren 2019 vært verdig distribusjon av klær og sko via vår Drop Shop. I leiren,  I leiren bor det ca. 200 mennesker og de er innkvarter i en gammel industribygning. Ca 30% av innbyggerne er under 12 år og de fleste er fra Syria og Irak. Leiren ligger ca. 16 km fra flyktningleiren Skaramagas.

Drop Shop

I Drop Shop «selger» vi klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen «Drops», som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om «Drops» og The Drop App her.

VIKTIG INFORMASJON

For å være frivillig med oss i Athen er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Du må være forberedt på krevende forhold og spenninger i leiren. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler derfor at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Athen har fri på søndager.