Athen

Skaramagas flyktningleir

I Athen jobber vi 5 dager i uken i den offisielle leiren Skaramagas, som ligger ca. 30 minutter med bil fra sentrum.

Om leiren

Skaramagas er den største flyktningleiren i Hellas. Her bor det i dag ca. 2400 mennesker. I flyktningleiren i Skaramagas oppholder beboerne seg i lang tid mens de venter på at asylsøknaden deres skal bli behandlet. Denne prosessen kan ta mange år og beboerne befinner seg i et limbo der de heller ikke kan jobbe mens de venter da de ikke har fått innvilget asyl.

I motsetning til på øyene, bor beboerne her i containere, og har elektrisitet, vann og toalett. Hovedandelen av leirenes beboere er syrere (46%) og afghanere (30 %) og ca.40 % av alle beboere anslås å være under 18 år. Selv om Skaramangas flyktningleir er et oppholdssted der beboere bor over tid, og ikke preget av å være en “akutt nødhjelp situasjon” har beboerne her likevel mange utfordringer. Dråpen i Havet bistår med å tilby meningsfulle aktiviteter som en psyko-sosial støtte for disse menneskene i ventetiden.

Skaramangas Camp

Skaramagas flyktningleir

Aktiviteter i flyktningleiren

Dråpen i Havet organiserer en rekke aktiviteter for beboerne i flyktningleiren. Vi har etablert et kvinnesenter i leiren, og et samfunnshus “Community Center” der språkopplæring, bibliotek, barne- og syaktiviteter foregår på dagtid.

Grunnet Covid-19 kan det forekomme endringer i aktiviteter. Vi forebygger smitte med ulike smitteverntiltak, i tråd med greske myndigheters retningslinjer.

Kvinnesenteret

Dette området tilbyr et avskjermet område for mødre med små babyer, og for kvinner i leiren. Senteret gir mødre et trygt, stille og støttende miljø for dem selv og deres små barn. Ved siden av å skape en trygg atmosfære der mødre kan stelle barna sine er det også et populært sosialt møtested der mødre kan lære av hverandres erfaringer og knytte bånd med andre mødre. Menn har ikke tilgang til området.

“Jeg liker alt her. Det er så fint å kunne komme å snakke med de andre kvinnene. Jeg liker de frivillige her også.” – Halz, beboer i Skaramagas

Samfunnshuset

Dråpen i Havet bygget samfunnshuset i 2016. Siden da har det blitt en aktiv møteplass i hjerte av flyktningleiren. Samfunnshuset vårt har tre rom som brukes til ulike formål. Her arrangerer vi aktiviteter som øker livskvaliteten til beboerne i leiren, og vi samarbeider med dem i planlegging og utforming av nye aktiviteter. Aktiviteter som tilbys for øyeblikket er:

Systue

Sommeren 2017 etablerte vi systue i Skaramagas Community centre. Her har vi flere symaskiner, materialer og det som trengs for at beboerne i leiren kan sy sine egne kles- og interiørdekorasjoner. Systuen er et viktig møtested for kvinner, og brukes også til å avholde ulike workshops.

Barneaktiviteter

Et rom der barna kan leke, tegne og gjøre håndarbeidsaktiviteter. Et viktig fri- og lekeområde i leiren hvor barn kan få være barn, og får et pusterom fra deres nåværende situasjon.

Uformell utdannelse: engelsk språkundervisning for voksne

Vi tilbyr og underviser i engelsk på ulike nivåer, fra enkle nybegynnerklasser til mer avanserte grammatiske- og samtaleklasser.  Vi er alltid på utkikk etter langtidsfrivillige som ønsker å være lærer her. Noen av våre beste lærere kom til leiren uten noen undervisningserfaring fra tidligere.

Grunnet Covid-19, måtte vi midlertidig avslutte våre aktiviteter i klasserommet. Likevel fortsatte et lite lærerteam med undervisning på den digitale plattformen “English with Drops”. Vi er nå i gang med prosessen for å starte opp igjen aktiviteter i klasserommet.

 

Engelsk undervisning. Foto: Courtney Crockett og Brandon Boulay

Bibliotek “Hope library”

Biblioteket er plassert i hjertet av leiren, og inneholder en rekke internasjonale bøker og litteratur for alle aldersgrupper. Beboerne kan lese i biblioteket eller låne bøker og ta det med seg til containeren. The Hope Library er et sted der beboerne kan slappe av, være sosiale eller få hjelp til ulike oppgaver som innebærer datamaskin eller printing.

Vårt bibliotek “Hope Library. Foto: Courtney Crockett og Brandon Boulay

Et møtested for tenåringer

I andre etasje av vår Drop Shop har vi etablert et eget rom for ungdom mellom 12 og 17 år som skal være en trygg arena for spill, dansing og lekser. Stedet fylles av et naturlig lys og har en rolig atmosfære, avskjermet fra de andre småbarnsaktivitetene.

Vi ønsker å kunne tilby sårbare tenåringer et trygt sted der de kan utfordre seg selv kreativt, oppleve mestring og lære ferdigheter som kan hjelpe dem i fremtiden. Vi tilbyr filmer, håndarbeid, dans, brettspill, yoga og fotografering. I tillegg har vi et lite bibliotek tilgjengelig, og en liten lesesal der man kan gjøre lekser i fred og ro. Senteret serverer te og småretter.

Video fra vårt tenåringslokale her:

 

Distribusjon og lager

Vi har et lager i Egaleo, ca 20 minutter fra Skaramagas. Her lagrer vi donasjoner og organiserer og katalogiserer dem for videre distribusjon i leiren. Vi distribuerer sesongbaserte klær, sko og andre nødvendige artikler ca. fire ganger i året og etter behov. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for beboerne å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her.

Distribusjon av klær i vår Drop Shop. Foto: Courtney Crockett og Brandon Boulay

 

Elefsina

Ved behov distribuerer vi klær i Elefsina flyktningleir, som ligger ca.30 km utenfor Athen og ca.16 km fra flyktningleiren Skaramagas.

VIKTIG INFORMASJON

For å være frivillig med oss i Athen er det en forutsetning at du er over 23 år, kan jobbe i minimum fire uker og gjennomføre karantenetid i forkant. Du må være forberedt på krevende forhold og spenninger i leiren. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Frivillige i Athen har fri på lørdager og søndager.