Nord-Hellas

Nea Kavala

I Nord-Hellas jobber vi 6 dager i uken i den offisielle flyktningleiren Nea Kavala som ligger omtrent en times kjøring fra byen Tessaloniki. Denne leiren har 1100 beboere, og rundt 200 flyktninger er bosatt i leiligheter i nærheten. I tillegg er det satt inn 140 små telt i leiren der ca. 300 mennesker lever. Dråpen i Havet har ansvaret for distribusjon av mat, klær og andre nødvendige artikler.

På grunn av sikkerhetsituasjonen jobber vi for tiden ikke inne i Nea Kavala flyktningleir. 

Distribusjon av grønnsaker

Hver uke på onsdager og torsdager kan beboerne komme å få en pose med frisk frukt og grønnsaker, som et supplement til kostholdet sitt. Under denne distribusjonen tilbyr vi også beboerne som er uregistrerte i felt tørrvarer som ris, mel og tomatpuré. Disse beboerne mottar ikke noe penger eller mat fra andre programmer.

Drop Shop

I Drop Shop “selger” Dråpen i Havet klær, sko og andre nødvendige artikler til beboerne i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her. Denne teknologien gjør at vi kan distribuere på rettferdig og fornuftig måte.

Spill og trening

Tre dager i uken, når vår Drop Shop ikke er åpen, har vi spill og trening. Dette er et nytt tilbud der vi tilbyr et sted å være for ungdom over 15 år til å spille bordtennis, trene eller spille spill som chess, backgammon eller air hockey. Dette har blitt et attraktivt tilbud for beboerne.

Lager

På lageret vårt som ligger i camp tar vi imot donasjoner og organiserer og katalogiserer det for videre distribusjon i leiren.

Sykkelutleie-service

Dråpen i Havet opprettet i 2017 sykkelutlån for beboerne i flyktningleiren for å bidra til å få enklere tilgang til den lokale byen Polykastro, som ligger 5 km fra Nea Kavala. Med dette gir vi beboere muligheten til å delta i uformell språkundervisning, handle og få tilgang til fritidsfasiliteter. Etter å ha deltatt i en kort informasjonsøkt, mottar beboere et sykkelkort som gjør at de kan låne en sykkel i 2 timer hver dag.

Siden sommeren 2018 har vi samarbeidet med en NGO i Polykastro om sykkelutlånet, noe som gjør tilbudet enda mer brukervennlig. 79% av menn og 39% av kvinner i leiren har sykkelkort.

Vaskeri

Vi har åpnet et vaskeri i leiren hvor beboerne kan komme seks dager i uken for å vaske klærne sine i vaskemaskiner. Her kan de også låne strykejern – og brett. Dette er også en viktig sosial møteplass for beboerne og frivillige.

«Build and Repair»

Vårt verksted gir mulighet til beboerne for å bygge alle slags bruksgjenstander som bord, hyller, krakker osv. Hit kommer man også for å reparere forskjellige ting, og for å få spiker og skruer. Dette prosjektet gjør at beboere som allerede har kompetanse på håndverk kan få bruke den, og samtidig hjelper de andre til å utvikle nye ferdigheter.

Syprosjekt

Vi tilbyr beboerne i leiren tilgang på symaskiner, utstyr og litt stoffer. For tiden brukes det til å tilpasse eller reparere klær. Her ligger det også muligheter til å lære seg å strikke, veve og bruke symaskin for selv å skape interiørgjenstander, pynte på klær de allerede har, eller gi nytt liv til gammelt materiale.

Fotball og utendørsaktiviteter

Når været tillater det, tilrettelegger vi for å spille fotball. Her er det god stemning blant spillere og publikum! Vi låner også ut baller og hoppetau gjennom hele dagen.

Bo og transport

Våre frivillige bor i landsbyene Polykastro, Axoupoli og Pigi som ligger ca. 10 minutters kjøring fra Nea Kavala. Alle tre landsbyene ligger i kort avstand fra hverandre. De fleste frivillige bor på hotell i Polykastro eller i leiligheter gjennom våre kontakter i landsbyene. Mer informasjon om leie av seng eller leilighet kan fåes ved å kontakte en av våre koordinator etter at reisen din er godkjent.

VIKTIG INFORMASJON

I Nea Kavala er bruk av Drop App’en helt sentralt. Det er derfor viktig at du er komfortabel med å bruke teknologi – du vil selvfølgelig få opplæring i dette svært brukervennlige systemet. For å være frivillig med oss i Nord-Hellas er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler dermed at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Nea Kavala har fri på søndager.

Vi trenger minimum to ukers varsel om du tenker å reise som frivillig til Nord-Hellas. Dette for å få deg registrert og godkjent til å jobbe i leiren.