Samos

Vathi flyktningleir

Akkurat nå bor det rundt 7448 mennesker i en flyktningleir som opprinnelig har kapasitet til 648 personer. Antall beboere er nå 11 ganger større enn opprinnelig kapasitet for leiren. Vathi på Samos er blant de mest overbefolkede leirene i Hellas. Asylsøkere får ikke dekket grunnleggende behov, og mangler tilgang til å få vasket seg, få i seg næringsrik mat, husly eller noen form for medisinsk hjelp. Vintrene på Samos er lite imøtekommende, med mye regn og kalde temperaturer, noe som gjør at situasjonen til flyktningene som bor der kommer til å forverres i vinterhalvåret, da de fleste av dem bor i telt. Disse umenneskelige boforholdene, kombinert med lang ventetid på å få asylsøknaden bearbeidet, fører til mye frustrasjon og anspent stemning. Derfor fokuserer Dråpen i Havet særlig på å arrangere fritidsaktiviteter som kan tilby folk et rolig og trygt miljø, som kan gi en liten pause fra en ellers blytung hverdag.

 

Vathi flyktningleir

 

Aktiviteter på Samos

Stagona Centre

I september 2019 startet vi våre nye fritidsaktiviteter ved Stagonasenteret. Her tilbyr vi ulike typer sportslige aktiviteter og kunstprosjekter. Vi tilbyr to hovedaktiviteter til migranter og asylsøkere:

  1. Bevegelse: vi tilbyr aktiviteter som yoga, dans, fitness og løping, for å skape en følelse av normalitet og tilhørighet blant flyktninger og migranter, samt skape positive opplevelser gjennom fysisk aktivitet.
  2. Kreative aktiviteter: vi ønsker å sørge for at alle har muligheten til å få utløp for kreativiteten sin, ved å ha et sted hvor folk kan komme for å utvikle seg, og lage noe. Dette innebærer å gi folk muligheten til å male portretter, fortelle historier, sy, eller å bygge noe med verktøy – vi ønsker at alle skal kunne utnytte sine nyskapende evner.

 

Yoga ved Stagonasenteret

 

VIKTIG INFORMASJON

Feltarbeidere

For å være frivillig med oss på Samos er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum fire uker. Vårt mål er å tilby kvinne-vennlige timer, derfor ønsker vi oss flere kvinnelige feltarbeidere.

Leiren hvor asylsøkere og migranter bor ligger nær Vathí, byen hvor vårt aktivitetssenter ligger. Her vil du jobbe tett sammen med mennesker fra mange ulike land. Som frivillig kan du undervise i sport eller kunst, eller bare delta på aktivitetene og være med på å skape et godt fellesskap.

Boforhold i Vathí, Samos

Stagonasenteret ligger en kort gåtur fra bykjernen i Vathí (noen ganger også kalt Samos by), og vi anbefaler at man bor på hotell eller i Airbnb. Alt man trenger befinner seg i gangavstand, så man trenger ikke å leie bil. Skulle du velge å bo utenfor byen, som kan være et billigere alternativ (og anbefalt i juli og august når det er høysesong), har tidligere frivillige valgt å leie bil eller sykkel.