Samos

Akkurat nå bor det rundt 6214 mennesker i en flyktningleir som opprinnelig har kapasitet til 648 personer. Antall beboere er nå 8 ganger større enn opprinnelig kapasitet for leiren. Vathi på Samos er blant de mest overbefolkede leirene i Hellas. Asylsøkere får ikke dekket grunnleggende behov, og mangler tilgang til å få vasket seg, få i seg næringsrik mat, husly eller noen form for medisinsk hjelp. Vintrene på Samos er lite imøtekommende, med mye regn og kalde temperaturer, noe som gjør at situasjonen til flyktningene som bor der kommer til å forverres i vinterhalvåret, da fleste av dem bor i telt. Disse umenneskelige boforholdene, kombinert med lang ventetid på å få asylsøknaden bearbeidet, fører til mye frustrasjon og anspent stemning. Derfor fokuserer Dråpen i Havet særlig på å arrangere fritidsaktiviteter som kan tilby folk et rolig og trygt miljø, som kan gi en liten pause fra en ellers blytung hverdag.

 

Stagona Centre

Stagona Centre over Baobab Community Centre


Yoga i Stagona Centre

Siden starten av September 2019, startet vi våre nye fritidsaktiviteter ved Stagonasenteret, over samfunnshuset Baobab, hvor vi tilbyr ulike typer sportslige aktiviteter og kunstprosjekter. Vi tilbyr to hovedaktiviteter til migranter og asylsøkere:

  1. Bevegelse: vi jobber mot å tilby bevegelsesaktiviteter, som yoga, dans, fitness og løping, for å skape en følelse av normalitet og tilhørighet blant flyktninger og migranter, samt skape positive opplevelser gjennom fysisk aktivitet.
  2. Kreative aktiviteter: vi ønsker å sørge for at alle har muligheten til å få utløp for kreativiteten sin, ved å ha et sted hvor folk kan komme for å utvikle seg, og lage noe! Dette innebærer å gi folk muligheten til å male portretter, fortelle historier gjennom bilder, sy, eller å bygge noe med verktøy – vi ønsker at alle skal kunne utnytte sine nyskapende evner.

 

Vi jobber tett med samfunnshuset Baobab, som er organisert og driftet av SwissCross help. Siden mars 2019, har det vært et fristed fot kvinner og deres familier, hvor de kan slappe av, snakke med andre og ta en kopp te. De serverer lunsj til rundt 400 personer daglig fra mandag til fredag, og har også dusjer tilgjengelig for de som skulle ønske å benytte seg av det.

 

Feltarbeidere

Vi oppfordrer langtidsfrivillige til å søke, men skulle man ha relevant bakgrunn vil man kunne bli vurdert for en periode på 10 til 21 dager. Vi oppfordrer de som tidligere har vært instruktører (yoga, fitness, dans, aerobic for barn, osv.) til å søke, samt de som har erfaring innen kunst, maling eller håndverk til å søke. Vårt mål er å tilby kvinne-vennlige timer, så vi oppfordrer særlig kvinner til å søke som frivillige feltarbeidere!

 

Boforhold i Vathí, Samos

Stagonasenteret ligger i Vathí (noen ganger også kalt Samos by), og vi anbefaler at man bor på hotell eller i airbnb. Alt man trenger befinner seg i gangavstand, så man trenger ikke å leie bil. Skulle du velge å bo utenfor byen, som kan være et billigere alternativ (og anbefalt i juli og august når det er høysesong), har tidligere frivillige valgt å leie bil eller sykkel.