Dråpen i Havet er tilstede på Lesvos, i Nord-Hellas og i Athen-området. På fastlandet jobber vi direkte inn i flyktningleirene Skaramangas, Elefsina og Nea Kavala, som driftes av greske myndigheter. Vårt arbeid består i stor grad av distribusjon av mat, klær og nødvendig hygieneartikler. Vi arrangerer også et stort utvalg aktiviteter for barn og voksne. Dråpen i Havet jobber i tillegg med engelskundervisning og bistår morsmålsundervisning med materiell og organisering.

 

Våre frivillige har arbeidsoppgaver knyttet til distribusjon, lagerarbeid og aktiviteter for flyktningene. Dagene som frivillig kan være lange, med varierte oppgaver både i og utenfor leirene. Ved å bistå som frivillig for Dråpen i Havet forventes det at du vier din tid til de oppgaver som fordeles av våre koordinatorer. Vi er helt avhengig av all hjelp vi kan få, og at alle frivillige er innforstått med at man er en del av et team som bistår med ulike oppgaver på ulike steder.

 

Vi trenger flere frivillige på alle våre lokasjoner

V17

Lesvos

På Lesvos arbeider vi i området rundt Mytilini og Moria refugee camp med over 6000 fyktninger hvorav 47% er kvinner og barn. Moria camp, som opprinnelig er laget for 2000 beboere er overfylt og preget av trengsel, mangel på sikkerhet, dårlige hygieniske forhold og utilsrekkelig matforsyning. Selv om det er svært mange NGOs som jobber med flyktninger på Lesvos, er behovene fortsatt store. Antallet flyktninger vokser stadig gjennom nye ankomster av båtflyktninger fra Tyrkia.

Drop Center, Moria by

Dråpen i Havet startet i begynnelsen av Juli et nytt prosjekt for barn og kvinner i Moria landsby. Vårt lokale Drop Center, er et trygt sted der kvinner skal kunne bade sine barn, bytte bleier og stelle de. Vi har et lekehjørne for de minste, og lager hobby aktiviteter og spiller spill med de eldre barna. For kvinner tilbyr vi engelsk undervisning og etter hvert er planen også å tilby åpen cafe og håndarbeidsaktiviteter. Utenom tidspunktene for kvinneaktiviteter, tilbyr vi i senteret også språktrening i engelsk gjennom spill og sosiale aktiviteter for menn.

Båtspotting

På Lesvos deltar minst to frivillige hver natt på båtspotting fra kl 03-07. Som frivillig må du derfor forberede deg på å av og til ha nattevakter. Målet er å lokalisere innkommende båter og å hjelpe med å komme trygt i land. Dette gjør vi i samarbeid med andre erfarne organisasjoner som stiller opp med bl.a. utdannet helsepersonell og livvakter. Våre frivillige deltar i treninger sammen med våre samarbeidsorganisasjoner der blant annet førstehjelp og livredning er tema.

Samarbeid

Vi samarbeider med andre organisasjoner etter behov, og arrangerer blant annet sosial cafe, filmkvelder, distribusjon osv.

Les mer om hvordan en av våre tidligere frivillige, Kristin Sorthe, beskriver det å være frivillig på Lesvos her.

VIKTIG INFORMASJON

Det er et krav om at frivillige har førerkort, og har mulighet til å leie bil om du skal jobbe med oss i dette området. Vi vil opplyse om at levekostnader er noe dyrere på øyene enn på fastlandet, spesielt i sommersesongen.

For å være frivillig med oss på Lesvos er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 9 arbeidsdager.

Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler derfor at du er på plass i området senest kvelden før. 

 

 

 

13445646_10153508559271682_5308159040973071900_n (1)

Athen

 

Skarmangas

I Athen jobber vi 6 dager i uken i den offisielle leiren Skaramangás, som ligger ca. 30 minutter med bil fra sentrum. Her bor det i dag ca. 2200 mennesker.

Skaramangás er den største flyktningleiren i Hellas, og Dråpen i Havet organiserer en rekke aktiviteter for leirens innbyggere.

Lageret

Lageret vårt ligger i Egaleo, ca 20 minutter fra Skaramangás. Her tar vi imot donasjoner og organiserer og katalogiserer dem for videre distribusjon i leiren. På lageret bygger vi også gjenstander vi har bruk for i leiren, som for eksempel hyller og bord. Mor/barn-senter Dette området tilbyr et avskjermet område for mødre med små babyer. Vi ønsker å skape en trygg atmosfære der mødre kan stelle barna sine, knytte bånd og lære av hverandres erfaringer. Menn har ikke tilgang til området.

Samfunnshuset

Samfunnshuset vårt har tre rom som brukes til ulike formål. Her arrangerer vi aktiviteter som øker livskvaliteten til beboerne i leiren, og vi samarbeider med dem i planlegging og utforming av nye aktiviteter.

Aktiviteter som tilbys for øyeblikket er:

1. Syrom og strikke/hekletimer.

2. Barneaktiviteter: tegning, form og farge, organisert lek.

3. Engelsk- og tyskttimer for voksne.

4. Bibliotek

Drop Market

I Drop Market “selger” vi klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her.

VIKTIG INFORMASJON
For å være frivillig med oss i Athen er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Du må være forberedt på krevende forhold og spenninger i leiren. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler derfor at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Athen har fri på søndager.

 

Elefsina

I juli 2018 startet vi opp med aktiviteter for barn, 5 dager i uken, i flyktningleiren Elefsina, ca 30 km utenfor Athen. I leiren bor det litt i underkant av 300 mennesker og de er innkvarter i en gammel industribygning. Ca 30% av innbyggerne er under 12 år og de fleste er fra Syria og Irak.

Dråpen i Havets frivillige skal organisere aktiviteter for barn i ulike aldersgrupper, med særlig fokus på barn i førskolealder.

Til Elefsina søker vi spesielt langtidsfrivillige som kan være minimum 4 uker og som har barnefaglig bakgrunn. Leiren ligger litt utenfor Elefsina sentrum der de frivillige bor, så man er avhengige av bil for å komme seg til leiren.

NK3

Nord-Hellas

 

I Nord-Hellas jobber vi 6 dager i uken i den offisielle flyktningleiren Nea Kavala. Denne leiren har 350-400 beboere, og ligger omtrent en times kjøring fra byen Tessaloniki.

I leiren har Dråpen i Havet ansvaret for distribusjon av mat, klær og andre nødvendige artikler.

Drop Shop

I Drop Shop “selger” Dråpen i Havet klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her.

Distribusjon av grønnsaker 

Hver onsdag og torsdag ettermiddag får beboerne en pose fylt med forskjellige  ferske grønnsaker. Food Hatch er også mer enn bare et distribusjonspunkt. Det er også et sted for å møte venner og sosialisering i leiren.

Sykkelutleie-service

Dråpen i Havet opprettet i 2017 en sykkelutleie-service for beboerne i flyktningleiren. Det gir dem muligheten til å leie sykler og sykle den 5 km lange turen inn til byen, delta på kurs og handle matvarer på supermarkedet. Det har flere fordeler da det bryter isoleringen i leiren, motiverer sunn livsstil, og er en morsom aktivitet.

Sykkeltrening for kvinner

Flere kvinner uttrykte et behov og ønske om å lære å sykle etter at sykkelutleie ble tilgjengelig i leiren. Dråpen i Havet opprettet derfor en sykkelskole for kvinner i leiren. Hittil har over 14 kvinner lært å sykle, og over 20 kvinner har sykkelutleie kort.

Vaskeri

Vi har åpnet et vaskeri i leiren hvor beboerne kan komme seks dager i uken for å vaske klærne sine i vaskemaskiner. Det gir beboerne i flyktninglerien mulighet til å regelmessig komme å vaske, tørke og stryke klærne sine. Samtidig er det en viktig sosial møteplass for beboerne og frivillige.

Build and Repair

Vårt tre-verksted gir mulighet for beboerne fra hele leiren til å bygge alle slags gjenstander som møbler og leker. Det er også en plass for reparasjon av alle slags ting – inkludert Drop Rental Bikes. Dette prosjektet gir mulighet for beboere som allerede er dyktige med konstruksjon til å bruke noe av sin kompetanse, og samtidig å hjelpe andre til å utvikle nye ferdigheter.

Syprosjekt

I samarbeid med We are Here har vi startet et syprosjekt hvor beboerne kan lage det de måtte ønske ut av gjenbrukstekstiler og nye stoffer. De har også mulighet til å lære seg å strikke, veve og bruke symaskin for selv å skape interiørgjenstander, pynte på klær de allerede har, eller gi nytt liv til gammelt materiale.

Løpeklubb

Hver uke arrangeres det løpeturer der beboerne og de frivillige deltar, og det er åpent for alle beboerne uavhengig av treningsnivå. Aktiviteten gir rom for sosialisering, trening og utforsking av omgivelsene rundt leiren.

“Loppemarked”

Da en stor andel av de lokale i byene Polikastro og Axioupolis har svært lav inntekt, og generelt trange levekår, har vi satt i gang et “loppemarked”. Her kan de lokale, med jevne mellomrom for komme å velge ut klær og sko som de måtte trenge.

Våre frivillige bor i landsbyene Polykastro, Axoupoli og Gorgopi som ligger ca. 10 minutters kjøring fra Nea Kavala. Alle tre landsbyene ligger i kort avstand fra hverandre. De fleste frivillige bor på hotell i Polykastro eller I leide leiligheter gjennom våre kontakter i landsbyene. Mer informasjon om leie av seng eller leilighet kan fåes ved å kontakte en av våre koordinator etter at reisen din er godkjent.

VIKTIG INFORMASJON
For å være frivillig med oss i Nord-Hellas er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler dermed at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Nea Kavala har fri på søndager.

Vi trenger minimum to ukers varsel om du tenker å reise som frivillig til Nord-Hellas. Dette for å få deg registrert og godkjent til å jobbe i leiren.

Litt er mange ganger mye bedre enn ingenting.   Støtt oss nå!