Dråpen i Havet er tilstede på Lesvos, i Nord-Hellas og i Athen-området. På fastlandet jobber vi direkte inn i flyktningleirene Skaramangas, Elefsina og Nea Kavala, som driftes av greske myndigheter. Vårt arbeid består i stor grad av distribusjon av mat, klær og nødvendig hygieneartikler. Vi arrangerer også et stort utvalg aktiviteter for barn og voksne. Våre frivillige har arbeidsoppgaver knyttet til distribusjon, lagerarbeid og aktiviteter for flyktningene. Nedenfor kan du lese mer om ulike aktivitetene vi organiserer, og få mer informasjon om de ulike lokasjonene der Dråpen i Havet arbeider.

Dagene som frivillig kan være lange, med varierte oppgaver både i og utenfor leirene. Ved å bistå som frivillig for Dråpen i Havet forventes det at du vier din tid til de oppgaver som fordeles av våre koordinatorer. Vi er helt avhengig av all hjelp vi kan få, og at alle frivillige er innforstått med at man er en del av et team som bistår med ulike oppgaver på ulike steder.

 

Vi trenger flere frivillige på alle våre lokasjoner

Bli frivillig

V17

Lesvos

På Lesvos arbeider vi i området rundt Mytilini og Moria Refugee camp med over 5028 flyktninger hvorav 47% er kvinner og barn, og mesteparten av beboerne er fra Afghanistan. Moria camp, som opprinnelig er laget for 2000 beboere er overfylt og preget av trengsel, mangel på sikkerhet, dårlige hygieniske forhold og utilstrekkelig matforsyning. Kombinasjonen av at elektrisiteten ikke fungerer, og kulden har gjort at forholdene i leiren er uakseptable. Selv om det er svært mange NGOs som jobber med flyktninger på Lesvos, er behovene fortsatt store. Antallet flyktninger vokser stadig gjennom nye ankomster av båtflyktninger fra Tyrkia.

Drop Center, Moria by

Dråpen i Havet åpnet sommeren 2018 et nytt senter i Moria landsby med fokus på utdanning og meningsfulle aktiviteter. Vårt lokale Drop Center, er et trygt sted der kvinner skal kunne bade sine barn, bytte bleier og stelle de. Mest av alt er det et pusterom fra flyktningleiren i Moria der de bor og oppholder seg på uviss tid. Vi har et lekehjørne for de minste, og lager hobbyaktiviteter og spiller spill med de eldre barna. Hver uke besøker over 250 kvinner, barn og menn våre lokaler.

Aktiviteter vi tilbyr er:

  • Undervisning i engelsk og matematikk for barn i aldersgruppen fra 5 -12 år.
  • I samarbeid med Teach Beyond Borders underviser vi engelsk, mattematikk og sosialisering for barn mellom 6 og 8 år.
  • Engelsk og gresk undervisning for kvinner og menn
  • Eget syrom for kvinner og menn
  • Kafe og håndarbeidsaktiviteter for kvinner
  • Et rom kun for mødre og barn, hvor mødre kan få et pusterom og litt hvile mens barn kan leke sammen.
  • Barneaktiviteter

Les mer om vårt Drop Center i «Touching encounters, in Drop Center Moria» skrevet av Heidi Mogstad

Barneaktiviteter

I samarbeid med Team Humanity bistår vi fem dager i uken med barneaktiviteter for 300-600 barn som bor i Moria. Målet er å gi barn et ”frirom” fra hverdagen i flyktningleiren. Gjennom lek og aktivitet kan barn få oppleve samhandling, mestring og trygghet.

Samarbeid

Vi samarbeider med andre organisasjoner etter behov, og arrangerer blant annet sosial cafe, filmkvelder, distribusjon osv.

Les mer om hvordan en av våre tidligere frivillige, Kristin Sorthe, beskriver det å være frivillig på Lesvos her.

VIKTIG INFORMASJON

Det er et krav om at frivillige har førerkort, og har mulighet til å leie bil om du skal jobbe med oss i dette området. Vi vil opplyse om at levekostnader er noe dyrere på øyene enn på fastlandet, spesielt i sommersesongen. For å være frivillig med oss på Lesvos er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler derfor at du er på plass i området senest kvelden før. 

 

 

 

13445646_10153508559271682_5308159040973071900_n (1)

Athen

 

Skarmangas

I Athen jobber vi 6 dager i uken i den offisielle leiren Skaramangás, som ligger ca. 30 minutter med bil fra sentrum. Skaramangás er den største flyktningleiren i Hellas. Her bor det i dag ca. 2000 mennesker. Beboerne bor i containere, og har elektrisitet, vann og toalett. Dråpen i Havet organiserer en rekke aktiviteter for beboerne i flyktningleiren. Syrere, kurdere og irakere er hovedandelen av leirenes beboere, og halvparten av alle beboere anslås å være under 18 år.

Lageret

Lageret vårt ligger i Egaleo, ca 20 minutter fra Skaramangás. Her tar vi imot donasjoner og organiserer og katalogiserer dem for videre distribusjon i leiren. På lageret bygger vi også gjenstander vi har bruk for i leiren, som for eksempel hyller og bord.

Mor-barn-senter

Dette området tilbyr et avskjermet område for mødre med små babyer. Senteret gir mødre et trygt stille og støttende miljø for dem selv og deres små barn. Ved siden av å skape en trygg atmosfære der mødre kan stelle barna sine er det også et populært sosialt møtested der mødre kan lære av hverandres erfaringer og knytte bånd med andre mødre. Vi starter nå med yoga og helse og ernæringstilbud, Ad-hoc engelsk klasser og samlinger hver måned for å få tilbakemeldinger og feedback fra kvinner. I 2017 besøkte 8000 Mor-barn-senteret. Fra oppstart i 2016 har senteret hatt over 30 000 besøkende. Menn har ikke tilgang til området.

«Jeg liker alt her. Det er så fint å kunne komme å snakke med de andre kvinnene. Jeg liker de frivillige her også.» – Halz, beboer i Skaramangas

Samfunnshuset

Samfunnshuset vårt har tre rom som brukes til ulike formål. Her arrangerer vi aktiviteter som øker livskvaliteten til beboerne i leiren, og vi samarbeider med dem i planlegging og utforming av nye aktiviteter. Aktiviteter som tilbys for øyeblikket er:

Systue

Sommeren 2017 etablerte vi systue i Skaramangas Community centre. Her har vi flere symaskiner, materialer og det som trengs for at beboerne i leiren kan sy sine egne kles- og interiørdekorasjoner. Systuen er et viktig møtested for kvinner, og brukers også til å avholde ulike workshops.

Barneaktiviteter

Et rom der barna kan leke, tegne og gjøre håndarbeidsaktiviteter. Et viktig fri- og lekeområde i leiren hvor barn kan få være barn, og får et pusterom fra ders nåværende situasjon. En dag i uka arrangeres det en aktivitetsdag med fokus på fellessaktiviteter og lagutfordringer som skattejakt eller fotballturneringer. På ettermiddagen organiseres aktiviteter som fotball, basketball eller andre spill, og kino for barna.

Engelsk og fransk språkundervisning for voksne

Vi tilbyr og underviser i klasser på ulike nivåer, fra enkle nybegynner klasser til mer avanserte gramatiske- og samtaleklasser. Vi underviser ca. 230 studenter på en fem ukers syklus. Vi er alltid på utkikk etter langtidsfrivillige som ønsker å være lærer her. Noen av våre beste lærere kom til leiren uten noen undervisningserfaring fra tidligere.

Bibliotek «Hope library»

Bibilioteket inneholder en rekke internasjonale bøker og litteratur for alle aldersgrupper. Beboerne kan lese i biblioteket eller låne bøker og ta det med seg til containeren. The Hope Library er plassert i hjertet av leiren, og er et sted der beboerne kan slappe av, være sosiale eller få hjelp til ulike oppgaver som innebærer datamaskin eller printing.

Drop Shop

I Drop Shop «selger» vi klær, sko og andre nødvendige artikler til flyktningene som bor i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen «Drops», som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om «Drops» og The Drop App her.

VIKTIG INFORMASJON

For å være frivillig med oss i Athen er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Du må være forberedt på krevende forhold og spenninger i leiren. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler derfor at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Athen har fri på søndager.

 

Elefsina

I juli 2018 startet vi opp med aktiviteter for barn, 5 dager i uken, i flyktningleiren Elefsina, ca 30 km utenfor Athen. I leiren bor det litt ca. 200 mennesker og de er innkvarter i en gammel industribygning. Ca 30% av innbyggerne er under 12 år og de fleste er fra Syria og Irak.

Aktiviteter for barn og voksne

Dråpen i Havet organiserer barneaktiviteter, sytimer for voksne og uformell engelskundervisning for voksne og barn. De frivillige hjelper også til med distribuering av klær, bleier og andre behov i leiren i samarbeid med andre aktører som er representert i leiren.

Langtidsfrivillige

Til Elefsina søker vi spesielt langtidsfrivillige som kan være minimum 4 uker og som har barnefaglig bakgrunn. Årsaken til det er at vi jobber med sårbare barn, og at det tar tid å forstå de ulike behovene og rutinene i leiren.

Bo og transport

Leiren ligger ca. 6 km utenfor Elefsina, så vi anbefaler å bo i Elefsina eller Mandra. Frivillige har muligheten til å bo på et overnattingssted med tre soverom for frivillige. Her kan du bo for kun 10 Euro per natt med alle basisbehovene dekket. Vi er avhengige av at våre frivillige leier bil, men dersom man oppholder seg på overnattingsstedet for frivillige er transport til og fra leiren enklere da de frivillige kan dele transport i en leiebil.

NK3

Nord-Hellas

 

I Nord-Hellas jobber vi 6 dager i uken i den offisielle flyktningleiren Nea Kavala som ligger omtrent en times kjøring fra byen Tessaloniki. Denne leiren har omtrent 600 beboere, og rundt 200 flyktninger er bosatt i leiligheter i nærheten. Dråpen i Havet har ansvaret for distribusjon av mat, klær og andre nødvendige artikler.

Distribusjon av grønnsaker

En gang i uken kan beboerne komme å få en pose med frisk frukt og grønnsaker, som et supplement til kostholdet sitt.

Hver annen uke kan innbyggerne “kjøpe” tørrvarer, som mel eller ris, fra et lite utvalg av varer vi varierer etter ønskene deres og andre hensyn. Muligheten til å velge selv reduserer avfall gjør det mulig for innbyggerne å planlegge måltidene sine basert på egne preferanser. Tørrvaredistribusjonen er ment å skulle være et supplement til andre programmer fra greske myndigheter og FN, som gir innbyggere mat eller penger.

Drop Shop

I Drop Shop “selger” Dråpen i Havet klær, sko og andre nødvendige artikler til beboerne i leiren. Her benytter vi oss av den fiktive valutaen “Drops”, som gjør det mulig for flyktningene å handle på samme vis som i en vanlig butikk. Les mer om “Drops” og The Drop App her. Denne teknologien gjør at vi kan distribuere på rettferdig og fornuftig måte.

Lager

På lageret vårt som ligger i camp tar vi imot donasjoner og organiserer og katalogiserer det for videre distribusjon i leiren.

Sykkelutleie-service

Dråpen i Havet opprettet i 2017 sykkelutlån for beboerne i flyktningleiren for å bidra til å få enklere tilgang til den lokale byen Polykastro, som ligger 5 km fra Nea Kavala. Med dette gir vi beboere muligheten til å delta i uformell språkundervisning, handle og få tilgang til fritidsfasiliteter. Etter å ha deltatt i en kort informasjonsøkt, mottar beboere et sykkelkort som gjør at de kan låne en sykkel i 2 timer hver dag.

Siden sommeren 2018 har vi samarbeidet med en NGO i Polykastro om sykkelutlånet, noe som gjør tilbudet enda mer brukervennlig. 96% av menn og 46% av kvinner i leiren har sykkelkort.

Vaskeri

Vi har åpnet et vaskeri i leiren hvor beboerne kan komme seks dager i uken for å vaske klærne sine i vaskemaskiner. Her kan de også låne strykejern – og brett. Dette er også en viktig sosial møteplass for beboerne og frivillige.

Treverksted

Vårt treverksted gir mulighet til beboerne for å bygge alle slags bruksgjenstander som bord, hyller, krakker osv. Hit kommer man også for å reparere forskjellige ting, og for å få spiker og skruer. Dette prosjektet gjør at beboere som allerede har kompetanse på håndverk kan få bruke den, og samtidig hjelper de andre til å utvikle nye ferdigheter.

Syprosjekt

I samarbeid med en annen NGO, We are Here, tilbyr vi innbyggerne i Nea Kavala tilgang på symaskiner og litt stoffer. For tiden brukes denne til å tilpasse eller reparere klær. Her ligger det også muligheter til å lære seg å strikke, veve og bruke symaskin for selv å skape interiørgjenstander, pynte på klær de allerede har, eller gi nytt liv til gammelt materiale.

Sport

Når været tillater det, tilrettelegger vi for volleyball og fotball. Her er det god stemning blant spillere og publikum!

Bo og transport

Våre frivillige bor i landsbyene Polykastro, Axoupoli og Pigi som ligger ca. 10 minutters kjøring fra Nea Kavala. Alle tre landsbyene ligger i kort avstand fra hverandre. De fleste frivillige bor på hotell i Polykastro eller i leiligheter gjennom våre kontakter i landsbyene. Mer informasjon om leie av seng eller leilighet kan fåes ved å kontakte en av våre koordinator etter at reisen din er godkjent.

VIKTIG INFORMASJON

I Nea Kavala er bruk av Drop App’en helt sentralt. Det er derfor viktig at du er komfortabel med å bruke teknologi – du vil selvfølgelig få opplæring i dette svært brukervennlige systemet. For å være frivillig med oss i Nord-Hellas er det en forutsetning at du kan jobbe i minimum 10 arbeidsdager. Introduksjon og opplæring i felt vil finne sted på mandager og torsdager hver uke. Du kan ikke jobbe med oss i leiren før denne opplæringen er gjennomført. Vi anbefaler dermed at du er på plass i området senest kvelden før. Frivillige i Nea Kavala har fri på søndager.

Vi trenger minimum to ukers varsel om du tenker å reise som frivillig til Nord-Hellas. Dette for å få deg registrert og godkjent til å jobbe i leiren.

Litt er mange ganger mye bedre enn ingenting.   Støtt oss nå!