Markedet Dropshop Nea Kavala har åpnet!

I dag var første dag med distribusjon fra vårt marked i campen Nea Kavala i Nord-Hellas. I fire uker har dyktige håndverkere fra ”The Timber Project” støttet av Help Refugees snekret og bygget, og endelig var dagen her.

inne i en klessentral med kunder og ansatte
Photo: Holly Thomas

Tanken er at innbyggerne i leiren selv skal få mulighet til å handle det de faktisk trenger, istedenfor å få utdelt en pakke med ”one size fits all”. Alle har fått utdelt et visst beløp å handle for i Dråpens egen valuta, nemlig ”drops”. Med disse midlene kan de titte i butikken, prøve det som er av interesse og handle det de måtte trenge til seg selv og sine barn. Etter mange måneder og år på flukt, og utallige timer i kø for det mest nødvendige, er det viktig for oss å tilby menneskene i leiren en liten ”dråpe” normalitet og verdighet ved å kunne velge selv.

Åpningen av Dropshop – Nea Kavala ble møtt med glede, stolthet og entusiasme. Her skal leirens innbyggere selv jobbe og fylle dagene med noe meningsfylt mens de fortsetter å vente og håpe på at det dukker opp et land som kan ta imot dem.

”Det er viktig å gi mennesker som lever under slike forhold noe å gå til, ikke bare for å få dagene til å gå, men også for å motvirke radikalisering”, sier Trude Jacobsen, generalsekretær i Dråpen i Havet. ”Vi ønsker å gjøre det vi kan for å forhindre at menneskene i leirene føler de må ty til vold for å bli sett og hørt”.

Dråpens koordinator i Nea Kavala, Holly Thomas, forteller at åpningsdagen foregikk svært rolig, og helt uten det kaoset som ofte råder ved andre distribusjoner. De heldige som hadde fått avtale om å besøke Dropshop i dag var svært glade for å kunne handle i fred og ro og til og med prøve ulike størrelser og modeller. Hun forteller videre at både UNHCR, Røde Kors og Samaritans Purse kom over for å gratulere Dråpen i Havet og se markedet i drift.

Dråpen i Havet ønsker å takke Help Refugees og The Timber Project, samt alle nåværende og tidligere frivillige som har bidratt til å gjøre dette mulig. Stor takk til alle som har sendt klær og donert penger. Uten deres støtte hadde vi ikke klart det, og vi håper dere fortsetter å støtte dette og andre prosjekter i fremtiden.

Dette viser at selv om vi er små og fortsatt unge i det humanitære feltet får vi utrettet utrolig mye.

Vi er ikke lenger ”kun” en DRÅPE i HAVET, men et lite HAV AV DRÅPER!