Mor/barn-tilbud i Skaramangas

I flyktningleiren Skaramangas utenfor Athen har Dråpen i Havet et tilbud der mødre med små barn kan komme for å delta på ulike aktiviteter.

et farerikt lekerom for små barn

På senteret, som ligger i en containerbrakke, kan de få vasket og stelt barna sine, skiftet bleier og byttet til rene klær. Gravide kvinner som nærmere seg termin får utlevert mammaklær og utsyr som barnet trenger de første månedene. Mange kommer også for amme uforstyrret, og for å få en pause fra livet i leiren.

Senteret åpnet sommeren 2016, og ble bygget med hjelp fra organisasjonen Sea of Solidarity.

En av dem som benytter seg av tilbudet er ”Mona” fra Mosul i  Irak. Hun og familien har vært i leieren i ni måneder, og har fått tildelt en liten container hvor de bor mens de venter på en avklaring om veiene videre. Drømmen er å få reise til Norge, hvor de har venner og familie.

Mona og mannen har tre barn på to, sju og elleve år. Mens de to eldste er på skole i Athen, har hun tid til å ta seg av minstejenta. Hun forteller at jenta hver morgen er ivrig etter å komme seg til senteret for å bade og leke.

Den lille jenta plasker strålende fornøyd rundt i badebaljen. Det er spesielt gøy å leke med såpeboblene i vannet. Etterpå er det godt å få på seg ny bleie og rent tøy. I en hverdag preget av usikkerhet er det fint å ha noen faste holdepunkter, og det å kunne benytte seg av fasilitetene på senteret betyr mye for Mona. Hun synes det er fint å kunne sitte i skyggen utenfor og se på datteren som engasjert deltar i aktivitetene som de frivillige organiserer på plassen utenfor senteret. Da får hun en rolig stund for selv, samtidig som hun vet at datteren er trygg.

I leiren bor for øyeblikket rundt 2500 mennesker. Av disse er 1155 kvinner. 37% av innbyggerne er barn under 12 år.

Dråpen i Havet har til en hver tid nærmere 30 frivillige hjelpearbeidere i Skaramangas.