Moria totalskadd #50ERIKKENOK

Natt til onsdag 9.9 brant flyktningleiren Moria til grunnen. Heldigvis kan greske myndigheter bekrefte at ingen omkom i brannen, men 13 000 mennesker på flukt står nå uten tak over hodet, og har mistet det lille de hadde. Lesvos må evakueres nå!

Brann i Moria leir

Natt til onsdag startet flere branner i Moria flyktningleir. Dråpen i Havet har jobbet på Lesvos siden 2015, og med aktiviteter for enslige mindreårige inne i leiren siden våren 2019. Alle våre feltarbeidere er trygge, men 13 000 mennesker på flukt har nå mistet det meste av de eide og har ingen steder å gjøre av seg. Over 5 000 av disse er barn. Familier på flukt har tilbrakt natten langs veien, på parkeringsplasser og på jorder. De har verken mat eller vann.

Dette var en ventet katastrofe som vi har advart mot gang på gang

Trude Jacobsen, generalsekretær i Dråpen i Havet.

Med denne fryktelige brannen på toppen av et pågående koronautbrudd, er det nå erklært unntakstilstand på Lesvos i fire måneder fremover.

Også onsdag kveld kom det meldinger fra greske medier om en ny brann i leiren. Mennesker som oppholdt seg i olivenlunden, et område rundt inngjerdede Moria leir, måtte flykte.

Enslige mindreårige tatt hånd om

Områdene der de enslige mindreårige bodde, og hvor Dråpen i Havet har bidratt med aktiviteter og psykososialt arbeid, er totalskadd av brannen. Ifølge greske myndigheter er imidlertid alle de 408 enslige mindreårige som bodde i leiren tatt hånd om. Greske medier melder om at barna er testet for covid-19, fløyet til fastlandet og vil relokaliseres til andre EU-land eller til andre flyktningleirer.

Takk for støtten!

Det siste døgnet har vi opplevd overveldende mye støtte. Mange har opprettet og støttet Facebook-innsamlinger, vippset eller meldt seg som fastgiver. Vi er så takknemlige for støtten, og jobber på spreng med å kartlegge hvordan vi best kan bistå på Lesvos, for de som strenger det aller mest.

På øya er det  fortsatt ganske kaotisk og uoversiktlig, og det rapporteres om angrep fra høyreekstreme mot hjelpearbeidere som forsøker nå frem til de områdene der flyktningene nå befinner seg.

Brann i Moria flyktningleir og #50erikkenok
#50erikkenok. Foto/illustrasjon: Dråpen i Havet

Norge må ta ansvar – #50erikkenok

Regjeringen går ut med at Norge skal ta imot 50 flyktninger fra Lesvos, fortrinnsvis barnefamilier fra Syria. Slik situasjonen er nå, er ikke dette nok. Norge både kan og må vise vei ved å ta imot flere flyktninger fra Lesvos, også enslige mindreårige som er de aller mest sårbare..Vi har både plass og mulighet. Tidligere har over 100 norske kommuner sagt ja til å ta imot flyktninger.

Norge må nå gå i bresjen for at flere europeiske land tar sin del av ansvaret. Dette er ikke Hellas ansvar alene.