Musiker med hjertelag – Benytter bluesmusikken til å sette fokus på flyktningsituasjonen i Hellas

Johnny Augland har lang erfaring fra bluesmusikken og har tidligere engasjert og inspirert mange unge bluesmusikere. Nå benytter han sin stemme til å sette fokus på humanitære utfordringer og den nåværende flyktningsituasjonen i Hellas og Europa. Det gjør han med låten ”liten flyktning” som lanseres 20. Juni på MS Bjørvika der midlene fra låten går til Dråpen i Havet sitt arbeid for mennesker på flukt. Vi har tatt en prat med Johnny for å høre mer om hvordan låten ble til, hvordan kan kom i kontakt med Dråpen i Havet og hans engasjement for mennesker på flukt.

en mann med gitar

Hvordan ble låten ”Liten flyktning” til?

– En dag da jeg leste en kriminalroman om menneskesmugling fra Vest Afrika som var veldig rått og godt beskrevet hørte jeg i samme stund på et radioprogram med Jan Egeland om situasjonen for mennesker på flukt. – Da tenkte jeg at dette må det være mulig å gjøre noe med. Da skrev jeg låten rett ned etter det. Teksten kom raskt – og låten ”liten flyktning ble til”.

Hvordan kom du i kontakt med Dråpen i Havet, og hva gjorde at du ønsket å gi midlene til vårt arbeid?

– Like etterpå hørte jeg om Dråpen i Havet via konen min Julia, som er en av eierne av butikken Kollektivet i Kristiansand der kundene har mulighet til å støtte Dråpen i Havet sitt arbeid. Deretter leste jeg om Peter Lukas sin utstilling i Larvik, og så den før jeg kom i kontakt med Peter Lukas som fortalte mer om Dråpen i Havet sitt arbeid. Deretter kontaktet jeg Birgit Hjelmtvedt (HR- og Beredsskapsjef i Dråpen i Havet) som holdt presentasjon på åpningen i Larvik, og deretter gikk det raskt frem til dette arrangementet.

Johnny er opptatt av at hans bidrag kan inspirere andre til å gjøre noe av det samme.

– Hvis man kan bidra med noe på noe som helst vis, så kan man kanskje inspirere andre til å gjøre noe også – og det å bidra til å skaffe midler til å gi noe i praksis til mennesker som lever under helt forferdelige forhold, det er viktig.

I forbindelse med verdensdagen for flyktninger 20. juni spilles låten for første gang, hva tenker du om den nåværende situasjonen for mennesker på flukt i Hellas?

– Når noen flykter fra krig og elendighet og kommer til et sted der de tror at de skal komme seg videre, og så kommer de ikke videre. Det er jo helt forferdelig. Hva skjer inni hodet da? Du kan jo tenke hvis det hadde skjedd med deg, bare bli tildelt et telt, vær så god, her skal du være midlertidig mens du venter – og kanskje i flere år. Det å etterlate folk i hjelpeløs tilstand det har vi jo ikke lov til. Å la folk lide å snu ryggen til de, det gjør meg frustrert.

Liten flyktning

Tekst og musikk: Johnny Augland

Tretten år

Mistet alt

Mistet søster far og mor

Åpent hav, dag og natt

Ingen mat, desperat,

Noen dør, drifter rundt

For vær og vind

Et slags liv, et liv i telt,

Teltet er tynt som papir

Røffe forhold,

Nådeløst

Mange timer kø til alt

Traumatisert,

Dypt, dypt, dypt

Deprimert

Turnaround

Stengte grenser

Overalt

Inne bak piggtråd

Veldig redd liten flyktning.