Blog

Hva om?

Ane Gyllstrøm var frivillig med Dråpen i Havet på Chios. Her er noen av hennes refleksjoner fra tiden på øya.

Read more

Den norske hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet har åpnet nytt Drop Market på Chios

Dråpen i Havet åpnet mandag 21. august sitt tredje Drop Market i Hellas. Konseptet, som legger vekt på distribusjon med verdighet, er nå også etablert på øya Chios. Gjennom markedet distribueres alt som trengs av klær, sko og annet nødvendig utstyr til flyktningene på øya.

Om konseptet
Drop Market ble først startet i november 2016 i flyktningleiren Nea Kavala i Nord-Hellas, og er en helt ny måte å distribuere på. I markedet benyttes det Dråpen i Havets egen fiktive valuta – ”Drops” – som gjør det mulig for flyktningene å handle klær og andre nødvendige artikler på samme måte som i en vanlig butikk. Markedet har et variert utvalg av klær og sko, bager og barnevogner, både nye og pent brukte. Det finnes både prøverom og en egen avdeling for kvinner. Tidligere i sommer startet den norske hjelpeorganisasjonen et tilsvarende Drop Market i Hellas største flyktningleir, Skaramangas utenfor Athen.

Med ”Drops” som valuta får mennesker på flukt handlet i Drop Market ved hjelp av en app. Hver innbygger får jevnlige påfyll av ”Drops”, og får tildelt faste handledager for å unngå køer. Appen, som holder oversikt over både varebeholdning og tilgjengelig kreditt hos de handlende, ble utviklet av to tidligere frivillige feltarbeidere. Den har revolusjonert måten vi jobber med distribusjon av klær og andre artikler til flyktningene på.

Drop Market er satt i stand med hjelp fra håndverkere, frivillige hjelpearbeidere og flyktninger med bakgrunn innen konstruksjon og håndverk.

”Noe av det aller beste ved dette konseptet er at det gir valgfrihet til den enkelte. Man mister ikke ønske om å bruke rene klær som man føler seg vel i, selv om man er på flukt” sier Generalsekretær i Dråpen i Havet, Trude Jacobsen. Hun legger videre til: ”Dette konseptet er utviklet helt og holdent gjennom godt samarbeid mellom mange frivillige hjelpearbeidere som har dratt nytte av hverandres kompetanse og erfaring”.

Om situasjonen på Chios
På Chios jobber Dråpen i Havet i flyktningleiren Souda, som er en av to leirer på øya.  Flyktningene bor i telt, og mange er også tvunget til å bo utenfor de offisielle leirene. Selv om antallet har gått ned, er det fortsatt mange som legger ut på den farefulle ferden fra Tyrkia og over til Chios og andre greske øyer. Bare de to siste døgnene har øya tatt i mot 215 nye båtflyktninger. Behovet for humanitær assistanse er dermed fortsatt stort. Offisielle tall fra UNHCR viser at det pr 1. august befant seg 3500 flyktninger på øya.

 

 

Read more

Besøk hos Bahez i Sveits

I går fikk Shara og jeg(Trude) muligheten til å besøke Bahez, Bayan of Nabaz I Zürich. Det har nå gått nesten tre måneder siden de ble flyttet fra Hellas til Sveits. Både Bahez og moren hans har gått gjennom omfattende behandling og flere operasjoner i Sveits, og unge Bahez har nylig fått lov til å forlate sykehuset. Det er utrolig å se hvordan de har kommet seg!

Read more

Vi trenger langtidsfrivillige

Dråpen i Havet har mange dedikerte frivillige som gir av sin av sin tid for å hjelpe flyktninger som har kommet til Hellas. Mange reiser igjen og igjen, og noen tilbringer også lang tid i felt.

Read more

En oppdatering fra Drop-in Centre i Athen

Dråpen i Havets Drop-in Centre i Athen har nå vært åpent i nærmere tre måneder. I løpet av denne perioden har senteret hjulpet asylsøkere som har fått relokalisering til Norge med å ta sine første skritt inn i norsk språk og kultur. Senteret har vært godt besøkt, og mange har satt pris på tilbudet.

Read more