Blog

Den norske hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet har åpnet nytt Drop Market på Chios

Dråpen i Havet åpnet mandag 21. august sitt tredje Drop Market i Hellas. Konseptet, som legger vekt på distribusjon med verdighet, er nå også etablert på øya Chios. Gjennom markedet distribueres alt som trengs av klær, sko og annet nødvendig utstyr til flyktningene på øya.

Om konseptet
Drop Market ble først startet i november 2016 i flyktningleiren Nea Kavala i Nord-Hellas, og er en helt ny måte å distribuere på. I markedet benyttes det Dråpen i Havets egen fiktive valuta – ”Drops” – som gjør det mulig for flyktningene å handle klær og andre nødvendige artikler på samme måte som i en vanlig butikk. Markedet har et variert utvalg av klær og sko, bager og barnevogner, både nye og pent brukte. Det finnes både prøverom og en egen avdeling for kvinner. Tidligere i sommer startet den norske hjelpeorganisasjonen et tilsvarende Drop Market i Hellas største flyktningleir, Skaramangas utenfor Athen.

Med ”Drops” som valuta får mennesker på flukt handlet i Drop Market ved hjelp av en app. Hver innbygger får jevnlige påfyll av ”Drops”, og får tildelt faste handledager for å unngå køer. Appen, som holder oversikt over både varebeholdning og tilgjengelig kreditt hos de handlende, ble utviklet av to tidligere frivillige feltarbeidere. Den har revolusjonert måten vi jobber med distribusjon av klær og andre artikler til flyktningene på.

Drop Market er satt i stand med hjelp fra håndverkere, frivillige hjelpearbeidere og flyktninger med bakgrunn innen konstruksjon og håndverk.

”Noe av det aller beste ved dette konseptet er at det gir valgfrihet til den enkelte. Man mister ikke ønske om å bruke rene klær som man føler seg vel i, selv om man er på flukt” sier Generalsekretær i Dråpen i Havet, Trude Jacobsen. Hun legger videre til: ”Dette konseptet er utviklet helt og holdent gjennom godt samarbeid mellom mange frivillige hjelpearbeidere som har dratt nytte av hverandres kompetanse og erfaring”.

Om situasjonen på Chios
På Chios jobber Dråpen i Havet i flyktningleiren Souda, som er en av to leirer på øya.  Flyktningene bor i telt, og mange er også tvunget til å bo utenfor de offisielle leirene. Selv om antallet har gått ned, er det fortsatt mange som legger ut på den farefulle ferden fra Tyrkia og over til Chios og andre greske øyer. Bare de to siste døgnene har øya tatt i mot 215 nye båtflyktninger. Behovet for humanitær assistanse er dermed fortsatt stort. Offisielle tall fra UNHCR viser at det pr 1. august befant seg 3500 flyktninger på øya.

 

 

Read more

Drop-in Centre for asylsøkere som skal til Norge åpner i Athen

Dråpen i Havet har siden 2015 drevet humanitært arbeid blant flyktninger i Hellas. Nå oppretter organisasjonen et Drop-in Centre med pre-integreringsaktiviteter for asylsøkere som skal til Norge. Her får asylsøkerne mulighet til å lære sine første ord på norsk, samt få en smakebit på norsk kultur.

Read more

The Drop App

Dråpen i Havet har i løpet av ett og et halvt år sendt 3000 frivillige fra 35 land til Hellas for å bistå mennesker på flukt. I dette havet av frivillige har vi en utømmelig kilde av erfaringer og ferdigheter som daglig forbedrer organisasjonen og hvordan vi arbeider. Nylig har to dråper skapt The Drop App som har revolusjonert måten vi organiserer lager og distribusjon i flyktningleiren Nea Kavala.

Read more

Dråpen i Havet tar med Sykehusklovnene til flyktningleir i Hellas

Dråpen i Havet får med seg tre profesjonelle klovner til greske flyktningleirer for å spre glede blant barn og unge.

I samarbeid med Sykehusklovnene, sender Dråpen i Havet tre representanter fra gruppen til to flyktningleirer nær den Makedonske grensen 19. mai. Reise og opphold dekkes av den norske hjelpeorganisasjonen, som allerede bidrar aktivt i flere flyktningleirer i Hellas. 

Read more

01.03.2016: Regi Aalstad blir styreleder for Dråpen i Havet.

Hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet ble etablert høsten 2015. Organisasjonens formål er å hjelpe mennesker på flukt og hovedsakelig barn og deres mødre. Takket være stort frivillig engasjement, både i Norge og i utlandet, har organisasjonen på kort tid etablert seg som en tydelig og viktig aktør i hjelpearbeidet rundt båtflyktningene som ankommer Hellas.

Read more