Dråpen i Havet åpner nytt Drop Market på Chios

Dråpen i Havet åpnet mandag 21. august sitt tredje Drop Market i Hellas. Konseptet, som legger vekt på distribusjon med verdighet, er nå etablert på øya Chios. Gjennom markedet distribueres alt som trengs av klær, sko og annet nødvendig utstyr til flyktningene på øya.

herreklær brettet og hengt opp

Om konseptet
Drop Market ble etablert i november 2016 i flyktningleiren Nea Kavala i Nord-Hellas, og er en helt ny måte å distribuere på. På markedet benyttes Dråpen i Havets egen fiktive valuta – ”Drops” -, som gjør det mulig for flyktningene å handle klær og andre nødvendige artikler på samme måte som i en vanlig butikk. Markedet har et variert utvalg av klær, sko, hygieneartikler og barnevogner, både nye og pent brukte. Det finnes også prøverom og en egen avdeling for kvinner. Tidligere i sommer startet den norske hjelpeorganisasjonen et tilsvarende Drop Market i Hellas største flyktningleir, Skaramangas, utenfor Athen.

Med ”Drops” som valuta får mennesker på flukt handle på markedet ved hjelp av en app. Hver innbygger får jevnlig påfyll av ”Drops”, og for å unngå køer blir man tildelt faste handledager. Appen, som holder oversikt over både varebeholdning og tilgjengelig kreditt hos de handlende, ble utviklet av to tidligere feltarbeidere. Den har revolusjonert måten vi jobber med distribusjon av klær og andre artikler til flyktningene på.

Drop Market er satt i stand med hjelp fra håndverkere, frivillige hjelpearbeidere og flyktninger med bakgrunn innen konstruksjon og håndverk.

”Noe av det aller beste ved dette konseptet er at det gir valgfrihet til den enkelte. Selv om man er på flukt mister man ikke ønsket om å bruke rene klær som man føler seg vel i», sier Trude Jacobsen, generalsekretær i Dråpen i Havet. ”Dette konseptet er utviklet helt og holdent gjennom godt samarbeid mellom mange frivillige hjelpearbeidere som har dratt nytte av hverandres kompetanse og erfaring”, sier hun.

Om situasjonen på Chios
På Chios jobber Dråpen i Havet i flyktningleiren Souda, som er en av to leirer på øya. Flyktningene bor i telt, og mange er også tvunget til å bo utenfor de offisielle leirene. Selv om antallet har gått ned, er det fortsatt mange som legger ut på den farefulle ferden fra Tyrkia og over til Chios og andre greske øyer. Bare de to siste døgnene har øya tatt i mot 215 nye båtflyktninger. Behovet for humanitær assistanse er dermed fortsatt stort. Offisielle tall fra UNHCR viser at det per 1. august befant seg 3500 flyktninger på øya.