Nytt prosjekt i Bosnia-Hercegovina

I leiren Ušivac utenfor Sarajevo i Bosnia-Hercegovina bor det rundt 750 mennesker på flukt under forferdelige forhold. Beboerne i leiren består i stor grad av småbarnsfamilier og enslige mindreårige. Dråpen i Havet etablerte tilstedeværelse i leiren i fjor og tilbyr nå datakurs i tillegg til distribusjoner.

Datakurs i Bosnia-Hercegovina
Foto/Photo: Dråpen i Havet

Målet med prosjektet er å gi beboerne grunnleggende datakunnskaper. Dråpen i Havet tilbyr kurs på grunnleggende, mellom- og viderekommet nivå, som tar for seg alt fra hvordan opprette og sende epost til funksjoner og bruk av Office-pakken. Det tilbys også egne datakurs- og aktiviteter for barn. 

I løpet av de siste dagene har 35 leirbeboere deltatt på kursene – 5 voksne menn og 30 enslige mindreårige. Det har også kommet flere og flere barn til våre aktiviteter rettet mot dem. Kursene finner sted i to containere utstyrt med datamaskiner. Kursdeltakere får også tildelt notatbøker, penner, samt ansiktsmasker og desinfeksjonsmiddel. 

– Vi har selvfølgelig også vann og kjeks til alle, spesielt de yngste, forteller vår koordinator Jasmina. 

Bosnia-Hercegovina har lenge blitt regnet som et transittland som mange reiser gjennom på veien til EU og andre europeiske land. Ifølge International Organisation for Migration (IOM) har mer enn 55 000 mennesker på flukt brukt denne ruten de siste årene. Det befinner seg til enhver tid rundt 8500 flyktninger og migranter i landet, hvis mål er å krysse grensen til Kroatia og resten av Europa.

Dråpen i Havets koordinator Jasmina i leiren Ušivac utenfor Sarajevo. Foto: Dråpen i Havet

Leirkapasiteten er sprengt, og utenfor leirene bor flere tusen mennesker på flukt enten i skogen, i forlatte bygninger og andre offentlige rom. Samtidig ankommer stadig flere flyktninger og andre migranter. Ifølge UNCHR kom det i mars alene 1269 flyktninger og andre migranter til Bosnia-Hercegovina, hvorav 24 var enslige mindreårige.  

– Med dataprosjektet tilbyr vi beboerne i Ušivac muligheten til å lære og tilegne seg nyttig kunnskap for fremtiden. Det er spesielt gledelig at flere foreldre har anerkjent vårt store ønske om å hjelpe barna deres i den vanskelige situasjonen de befinner seg i, sier Jasmina. 

Dråpen i Havet tok et første initiativ til å bidra i desember i fjor da vi bisto i en distribusjon av ansiktsmasker, tepper, hygieneartikler og noen leker til flere av beboerne i Ušivac leir. Siden har vi blant annet samarbeidet med IOM og organisasjonen World Vision om distribusjoner. 

Behovene blant flyktninger og migranter er også store nordvest i landet, og i januar samarbeidet vi med Røde Kors om en distribusjon av 1000 soveposer i leiren Lipa. Dråpen i Havet jobber nå for å øke omfanget av vårt arbeid og tilstedeværelse i Bosnia-Hercegovina.  

Bidra til forutsigbar hjelp for mennesker på flukt

Velg beløp og betalingmetode her