Pilotprosjekt på Samos

Dråpen i havet har siden fredag i forrige uke hatt en pilotgruppe, ledet av Therese Sogn, på Samos. Hit kommer det færre flyktninger enn til Lesvos og Chios, og forholdene er veldig annerledes. Lokale myndigheter tilrettelegger og organiserer godt, men det er streng kontroll med hvem som får bidra i hjelpearbeidet.

Pga en steinete og utilgjengelig kystlinje møtes de fleste båtene til havs, og flyktningene bringes inn av kystvakten eller båter fra det svenske redningsselskapet. Vel i land fordeles de på to leire. En i havnen, med hovedsaklig syriske og irakiske flyktninger, og en lengre opp i byen for andre nasjonaliteter. Organisasjoner og frivillige må ha tillatelse fra politiet for å slippe inn i disse leirene, men i havnen får flyktningene gå ut og inn som de vil. Vi har ikke fått komme inn i leiren oppe i byen, men i havnen får vi delta i utdeling av klær og mat. Vi snakker mye med flyktningene, og vi gjør aktiviteter med barna.

Vi hjelper også til på «warehouse», et stort lager litt utenfor byen. Hit leveres donasjoner av klær og utstyr fra hele verden, for så å bli sortert og distribuert til andre steder etter behov.