PRESSEMELDING: De humanitære forholdene forverres for mennesker på flukt i Hellas

20. juni – Verdens flyktningdag. Dråpen i Havet lanserer rapporten ”Tidsvitner fra Hellas” og bluesartisten Johnny Augland slipper låta ”Liten flyktning”

tørkesnorer med tøy utenfor telt

I anledning verdens flyktningdag 20. juni inviterer Dråpen i Havet til lansering av rapporten ”Tidsvitner fra Hellas”. Organisasjonens feltarbeidere dokumenterer en tilstand som stadig forverres i flyktningleirene. Rapporten synliggjør forholdene særlig for kvinner og barn, og viser erfaringer rundt asylprosedyre, psykisk og somatisk helse, manglende sikkerhet, voldsangrep og manglende sanitær- og hygieneforhold i leirene. Bluesartisten Johnny Augland fremfører for første gang sin låt ”Liten Flyktning” som er en streng refleksjon om hvordan det er å være på flukt for en ung flyktning.

Lanseringen finner sted på Kulturbåten MS Bjørvika ved Operabryggen i Oslo fra klokken 11.30-13.30 torsdag 20. juni. Påmelding til: hanneb@drapenihavet.no

Dråpen i Havet er den eneste norske gjenværende bistandsorganisasjonen som arbeider i flyktningleirene i Hellas. Organisasjonens feltarbeideres stemmer og bidrag er vesentlige for å øke bevisstheten og forståelsen av forholdene som mennesker på flukt fortsatt lever under i Hellas. Rapporten er skrevet av Gro Wærstad og Ada Pettersen. “Et hovedmål med rapporten har vært å sammenfatte og formidle erfaringskunnskap fra nesten fire år med humanitært bistandsarbeid i Hellas. Med denne rapporten ønsker vi å tydeliggjøre situasjonen i flyktningleirene i Hellas, gjennom tilbakemeldinger fra våre egne feltarbeidere”, – Gro Wærstad, tidligere politisk rådgiver i Dråpen i Havet.

”Dråpen i Havets frivillige feltarbeidere har vært tilstede for mennesker på flukt i Hellas hver eneste dag siden begynnelsen av september 2015. 6000 feltarbeidere fra 60 land har med egne øyne sett og erfart hvordan situasjonen håndteres. Vi får entydige tilbakemeldinger. Dette er ikke Europas flyktningkrise. Dette er Europas solidaritetskrise.” – Trude Jacobsen, Generalsekretær i Dråpen i Havet

Johnny Augland sitt engasjement i denne saken, handler om en grunnleggende frustrasjon over den unnfallende holdningen myndigheter og individer har for situasjonen. Han valgte å kanalisere denne gjennom låta ”Liten Flyktning”, sier Eric Malling som er Manager for Johnny Augland. ”Låta er gitt som gave til Dråpen i Havet, og er ment å bidra til å styrke økonomien i deres prosjekt, samt å skape en ny kanal for å få informert publikum”, – Eric Malling.

Trude Jacobsen og Johnny Auglands Manager er begge tilgjengelige for intervju, og kan kontaktes på e-post eller mobil

—————————————————————————————————————–

Johnny Augland:

Johnny Augland er en betydelig størrelse i det norske bluesmiljøet, med fartstid b.la fra det legendariske norske bandet Good Time Charlie. I 1997 startet Augland`s samarbeid med Vidar Busk, som endte i at han var produsent for Busk`s tre første utgivelser, alle klassikere i dag. Augland gikk inn i bandet True Believers, hvor han bidro som pianist, gitarist og arrangør. Augland har ett album ute i eget navn, og skriver i disse dager på en oppfølger, med norsk tekst.

Dråpen i Havet:

Dråpen i Havet er en bistandsorganisasjon hvor formålet er å yte støtte til mennesker på flukt, samt å spre informasjon om flyktninger og migranters livssituasjon. Der det er aktuelt rettes hovedfokuset mot å hjelpe barn og deres mødre. Dråpen i Havet ble stiftet september 2015, og har siden oppstarten koordinert 6000 frivillige hjelpearbeidere til Hellas. Dråpen i Havet er tilstede med frivillige koordinatorer og feltarbeidere på Lesvos, Samos, i Nord-Hellas og i Athen-området. Vi jobber direkte inne i flyktningleirene Skaramagas, Elefsina og Nea Kavala på fastlandet og i Moria flyktningleir på Lesvos. Les mer om Dråpen i Havet her: www.dråpenihavet.no

Les mer og se program for arrangementet 20. juni her