Samos – tid for farvel

Avgjørelsen om å overføre vårt humanitære hjelpeprogram på Samos til andre organisasjoner ble tatt mot slutten av fjoråret. Beslutninger som denne er aldri enkle, men synes likevel fornuftig etter grundige evalueringer og refleksjoner.

Inngang til dråpenbutikk

Antallet mennesker på flukt som befinner seg på Samos har falt mye siden vi startet arbeidet der i mai 2019. Den gang hadde Vathy-leiren rundt 7000 innbyggere, og behovene var enorme. Vi bidro gjennom våre aktiviteter på Baobab-senteret, og senere, høsten 2020, overtok vi distribusjon av Non Food Items (NFIs) til innbyggerne i leiren. Gjennom vårt beredskapslager samarbeidet vi tett med flere organisasjoner for å skaffe nødforsyninger raskt ved behov.

Etter åpningen av den nye leiren, Zervou, i fjor høst, ble det vanskeligere å nå ut til de menneskene vi tidligere hadde bistått. Leirens avsidesliggende plassering og de strenge reglene for både å kunne gå inn og ut av leiren førte til de fleste organisasjoner, inkludert Dråpen i Havet, ikke lenger kunne nå ut til innbyggerne med vår støtte. Og innbyggerne hadde også utfordringer med å nå våre tjenester, selv med distribusjonssenter rett utenfor leiren i Leger uten Grensers lokaler. 

Når vi nå avslutter arbeidet på Samos gir det oss muligheten til å skalere opp i andre områder av Hellas som fortsatt står overfor store behov. Nea Kavala i Nord Hellas er fortsatt den leiren der vi har flest aktiviteter og bistår innenfor alle de fire programområdene vi jobber under. Situasjonen i Athen er prekær med stadig flere mennesker på flukt som trekker mot hovedstaden, så en oppskalering av arbeidet vårt her er nødvendig. Vi møter noen av behovene med den helt nylige åpningen av vårt læringssenter, Stagona-senteret.

Samtidig oppskalerer vi vaskeriprosjektet vårt i Mavrovouni leir (Kara Tepe), Lesvos, hvor vi nå er hovedleverandøren av denne tjenesten, etter at vi overtok vaskeriet fra vår samarbeidspartner The Lava Project. Det betyr at beboerne i leiren kan få vasket klærne oftere.

Teamet i Bosnia-Hercegovina er stadig mer aktivt på tvers av flere lokasjoner, og behovene er store også der. 

De siste ukene har krevd også økt humanitær bistand for å støtte millioner av mennesker på flukt etter invasjonen av Ukraina. Vi bistår for tiden ca 1000 personer daglig i den store gratisbutikken i Krakow. Les mer om vårt bidrag i Polen her.

Da vi bestemte oss for å legge ned vårt humanitære program på Samos, var det viktig å sikre at behovene til de 381 beboerne som fortsatt bor i leiren kunne dekkes av andre aktører.

Vår tidligere Drop Shop er nå tatt i bruk som lager, og dens tidligere funksjon vil fortsette bare noen få meter lenger ned i veien, inne i Samos Volunteers’ lokaler, også kalt Alpha Centre.

Vi vil rette en stor takk til våre mangeårige samarbeidspartnere @samosvolunteers for en god overleveringsprosess og for at de har overtatt oppgavene. Vi er glade for å ha pålitelige samarbeidspartnere til å fortsette arbeidet.

Samos er og har alltid vært et veldig spesielt sted, og vi har virkelig satt pris på lokalsamfunnet og det fantastiske NGO-nettverket som vi har samarbeidet så sterkt og effektivt med i så lang tid. Til alle våre humanitære venner; en stor TAKK og farvel 💧💙