Spenningsnivået mellom flyktninger og innbyggere øker – Hjelpearbeidet satt på vent

Mandag 3.februar ble en gruppe demonstranter fra Moria flyktningleir, møtt med tåregass av greske politistyrker. Flere barn og spedbarn var til stede.

De rundt 2000 demonstrantene protesterte mot de ekstreme forholdene de lever under og den nye asylloven i Hellas.  Loven forfordeler flyktninger som har ankommet etter 1.januar i år, noe som innebærer at de sist ankomne blir prioritert når det gjelder å få behandlet asylsøknadene sine først. 

Mens noen greske lokalpolitikere etterlyser flere tiltak fra regjeringen for å ivareta flyktningene på en bedre måte, viser andre mindre forståelse for flyktningenes situasjon og det hjelpearbeidet som utføres av frivillige organisasjoner. 

I dag har det kommet ubekreftede rapporter om politivold mot flyktningene i Mytilini, arrestasjonener av internasjonale frivillige og folk som roper skjellsord mot frivillige. 

Dråpen i Havet, som er den eneste norske organisasjonen til stede på øya, har sett seg nødt til stoppe flere av våre aktiviteter på grunn av den spente stemningen. Vi beklager dette veldig, ikke minst overfor flyktningene i Moria, og særlig de enslige mindreårige barna, om opplever våre aktiviteter som et lite pusterom i en vanskelig situasjon.  

Situasjon på Lesvos kan ikke fortsette. Norge og Europa må våkne nå. Vi forventer at norske myndigheter nå tar et initiativ, og bidrar til at Europa står sammen om å ivareta flyktninger som kommer til Europas dørstokk. 

For mer informasjon kontakt Dråpen i Havet ved generalsekretær Trude Jacobsen på tlf 48 17 27 18.