Tiden for farvel er kommet

I september 2015 sendte vi vårt første team til Chios for å bistå flyktninger som ankom øya. Våre frivillige patruljerte strendene dag og natt og tilbød en trygg og varm velkomst for mennesker som flyktet fra krig og konflikt.

en teltleir i utkanten av et boligområde

På denne tiden var det ingen flyktningleirer på øya, men fantastiske lokale innbyggere tilbød telt, mat og klær i parken i Chios by. Her kunne de nyankomne bo til de hadde fått registrert seg, før de reiste videre til fastlandet, og til andre land i Europa.

Etter noen måneder kom også flere hjelpeorganisasjoner til, og de etablerte, sammen med lokale myndigheter, de første flyktningleirene. Tabakika, Souda, Vial, Dipethe. Dråpen i Havet bisto der det var behov for våre frivillige og våre tjenester. I Souda har vi vært tilstede siden starten, og sammen med Flyktninghjelpen etablerte vi systemet for matdistribusjon i leiren.

Nå stenger Souda for godt. Om bare noen dager, eller kanskje uker vil området ikke ha noen flere telt eller mennesker boende der. Middelalderborgens murer vil igjen fortelle historiene fra svunne tider, men de vil samtidig bære minnene fra den største folkevandringen i Europa etter 2. verdenskrig. Souda var aldri et egnet sted for noen å bo. Likevel er det mange som har tilbragt en periode her, som ser tilbake på dette som et sted fylt av medmenneskelighet og kjærlighet.

Nå bor alle som flykter til øya i leiren VIAL. Det vil si, mange bor faktisk utenfor, da leiren er overfylt. Dråpen i Havet har tilbudt våre tjenester i leiren. Vi tror blant annet vårt gode system for distribusjon av klær, sko og utstyr via konseptet DropShop ville tilført leiren et stort løft. De lokale myndighetene har imidlertid forsikret oss om at de nå har kapasitet og ressurser til å håndtere  tjenestene i leiren på en god måte.

Da det ikke er konkrete planer om et transportsystem mellom VIAL og Chios by, kan vi dessverre ikke se at vår DropShop i byen kan benyttes på en rettferdig måte av de som bor i VIAL. Vi har derfor besluttet å stenge butikken på Chios og flytte våre ressurser til andre leirer i Hellas, som også har store behov.

Vi ønsker på det varmeste å takke alle vi har samarbeidet med på Chios disse to årene. Tusen takk til alle de fantastiske frivillige som har reist til øya for å gi av sin tid og sin medmenneskelighet. Tusen takk til alle organisasjonene vi har jobbet med, side om side mot det samme målet. Takk til alle fantastiske innbyggere på Chios. Mange av dere har virkelig stått på og kjempet for at situasjonen for mennesker på flukt skal bli bedre. Mange av dere har åpnet deres hjem og deres hjerter for å hjelpe.

Mest av alt, takk til alle dere flotte mennesker som har måttet leve i Souda og som vi har vært så priviligerte å få bli kjent med under en ekstrem periode av deres liv. Vi sender dere alle gode tanker og ønsker masse lykke til! 

Så nå sier vi farvel for denne gang Chios. Ta godt vare på de verdifulle menneskene som kommer deres vei. Hvis vi kan bistå igjen er det bare å gi beskjed, så har vi folk på plass innen kort tid.