Trude Jacobsen og Dråpen i Havet tildelt Annette Thommessens hederspris for sitt flyktningarbeid i Hellas

Styret i Annette Thommessens minnefond begrunnet tildelingen med Trude Jacobsens engasjement og gjennomføringsevne under flyktningstrømmene til Hellas siden 2015.

kvinne holder tale fra scene

Her hjemme utløste bildene fra Middelhavet et ønske om å bidra hos veldig mange, sa Nora Thommessen da hun overrakte hedersprisen i sin bestemors navn

En ting er å ønske det. En annen ting er å faktisk gjøre noe med det.

Trude ble hedret for å tråkke til da hun i 2015 oppdaget at både det internasjonale samfunnet og internasjonale hjelpeorganisasjoner glimret med sitt fravær på Hellas. Hun valgte da å fylle sekker med klær og mobilisere frivillige. 

Noen dager i august 2015 sto hun og 8-9 andre personer på kysten av øya Lesvos, der de daglig tok imot omtrent 2000 personer som ankom i dårlige gummibåter. Snart bidro hun konkret med mottak og organisering av hjelpearbeidet flere steder i Hellas.

Med logikken mange bekker små, systematiserte og koordinerte hun innsatsen til de etter hvert hundrevis av frivillige som har bidratt. Prisvinneren ble ankeret og møtepunktet for frivillige som ville bidra. 

Samtidig som hun brukte sin stemme for å mobilisere bidragsytere, brukte hun den også for å skape politisk vilje her i Norge for å bidra ved Europas ytterkant.

Trude Jacobsen på sin side ble glad og ydmyk for prisen. 

«Jeg så enormt opp til og beundret Annette Thommessen i tenårene. Jeg kan fortsatt se for meg hennes glødende engasjement i nyhetsinnslagene der hun med fantastisk formidlingsevne fikk frem budskapet om asylsøkeres rettigheter. Hun står for meg i dag som en av de som har betydd mest for Norges asylpolitikk. For en dame!» 

Hun benyttet anledningen til å takke alle de frivillige som jobber med Dråpen i Havet gjennom årene. 

«Vi har de siste seks årene hatt en solid gjeng med frivillige her hjemme i Norge som alltid stiller opp når det er behov. I Hellas og Bosnia Herzegovina har omtrent 8000 mennesker jobbet med oss disse årene. De har gjort tanken om til handling. Vi kaller de “Dråper”.»

«Denne hedersprisen henger utrolig høyt for alle oss «Dråper». Den gir påfyll av inspirasjon og motivasjon til arbeidet som venter. Vi trengte denne motivasjonen nå. På vegne av alle oss, takk!»    

Formålet til Annette Thommessens minnefond, er å stimulere til økt rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger og forståelse for deres situasjon i Norge. 

I samarbeid med Norges Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) deler fondet hvert år ut en hederspris i Annette Thommessens navn. På grunn av pandemien ble årets hederspris utdelt for både 2020 og 2021. Prisen ble utdelt 1. desember på Kulturhuset i Oslo.