Hvert år velger Skaug seg ut et prosjekt han vil bidra og samle inn penger til, og i 2020 falt valget på Dråpen i Havet. Han har lenge engasjert seg for mennesker på flukt, men ble særlig preget av den vanskelige situasjonen for beboerne i flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellas.
– De har ofret alt for å komme seg til Hellas og så stopper det der. Trygge, fine Europa som skulle være en ny start blir en uviss slutt. Jeg så ikke noen ende på det. Og så fant jeg ut av hvordan dere jobber, hvor direkte kontakt dere har med de berørte. Jeg ble veldig inspirert av det, forteller han.
På Langfredag inviterte han derfor til digital konsert sammen med Eva Weel Skram og Torgeir Waldemar for å samle inn penger til Dråpen i Havet. Konserten ble sendt fra gamle Deichman bibliotek i Oslo, hadde over 40 000 digitale deltakere, og det ble samlet inn over 1,2 millioner kroner.
– Det var en utrolig fin kveld sammen med verdens fineste publikum, som jeg liker å kalle de som ser på det jeg gjør. De viste hva de var laget av, sånn givermessig, sier Skaug.
Gjennom året fortsatte han innsamlingsarbeidet, både gjennom Instagram og konserter. I desember hadde det kommet inn totalt 2 432 892 kroner til Dråpen i Havet. Han sier:
– Jeg hadde jo håpet vi skulle klare å samle inn 2-300 000. Og så ble det flere millioner! Det var helt rått.
– Forferdelig flaut
Samtidig som Skaug opplever at folk flest har et stort ønske om å hjelpe, er han både flau og skuffet over hvordan regjeringen har snudd ryggen til flyktninger i Hellas.
Regjeringen uttalte i mai at de ville hente ut «sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold» fra flyktningleirer i Hellas, men løftet kom med forbehold om at minst åtte-ti andre europeiske land måtte ta imot flyktninger først.
I september løsnet det litt. Norge besluttet å ta imot 50 flyktninger fra Lesvos, fortrinnsvis barnefamilier fra Syria. Men dette var og er langt fra godt nok.
– Det er mange som synes det er helt forferdelig det som skjer på vegne av Norge, at vi sitter på gjerdet i en krise. Det er forferdelig flaut at vi har så tungt for å hjelpe, politisk sett, sier Skaug.
Han legger til:
– Enkeltmennesker har ikke tungt for det. Det sier disse innsamlingene noe om. Når en oppnår sånne summer i løpet av en kveld eller i løpet av et år så sier det noe om hjertet til folk. Den politikken som føres utad er ikke egentlig hjertet i grasrota, tror jeg. Folk vil bidra.
Mye arbeid igjen
Mennesker på flukt har fått en enda tøffere hverdag under pandemien, og Skaug synes det er vanskelig å se noe lys i tunnelen.
– Jeg synes det bare virker mørkere enn noen gang. Det er mange skjebner som ikke akkurat har fått det noe bedre gjennom denne krisen. Det er liksom bare nye problemer, sier han.
Han mener en av de største utfordringene er at nyhetsbildet i land som kan hjelpe er fylt av koronanyheter, og skulle gjerne sett at det ble satt av mer spalteplass til flyktningsituasjonen.
Som en person med en mikrofon, som han selv sier, har han valgt å fortsette å støtte Dråpen i Havet gjennom innsamlingsarbeid i 2021. Han forklarer:
– Det er svært viktig at de som har en mikrofon sier noe lurt når de har den i henda. Hvis jeg kan bidra så er det helt supert. For man kan ikke gi opp. Det er viktigere enn noen gang å kjempe videre.
Dråpen i Havet er utrolig glad for at Skaug vil fortsette samarbeidet.
– Ting ble annerledes i 2020. Trygve har gjennom hele året jevnlig minnet oss alle på situasjonen for mennesker på flukt til Europa. Han kaller sitt publikum for verdens beste publikum, men jeg tro jammen de også er verdens mest solidariske publikum, sier generalsekretær Trude Jacobsen.
– Vi er svært takknemlige for å samarbeide videre med Trygve og hans folk, og har stor tro på at vi sammen vil nå ut enda bredere i året vi nå er inne i, avslutter hun.