Utfordrende tider for Dråpen i Havet

Dråpen i Havet befinner seg i en krevende økonomisk situasjon. Hovedårsaken er fallende inntekter, i kombinasjon med kraftig prisvekst alle stedene vi jobber, samt svært redusert kronekurs. Vi frykter nå at vi kan bli nødt til å kutte i flere av tilbudene våre fremover dersom vi ikke får inn mer midler.

Samtidig som vi ser inntektene falle opplever vi at det stadig er flere mennesker i leirene og i sentrene våre som trenger vår bistand. Dette skyldes at det har vært en kraftig økning av ankomster de siste månedene, samt at svært mange organisasjoner har måttet avslutte arbeidet i Hellas, enten grunnet manglende finansiering eller manglende godkjenninger. Akkurat nå bor det tre ganger så mange mennesker i ankomstleiren på Lesvos sammenlignet med i fjor høst.

Dråpen i Havet er den eneste norske organisasjonen som er godkjent og som jobber inne i flyktningleirer i Hellas.

Fallende inntekter

Vi opplevde også for to år siden at det var krevende tider økonomisk. Derfor har vi helt siden høsten 2021 hatt høyt fokus på å snu dette ved å iverksette flere kostnadsbesparende tiltak. Staben i Norge ble redusert et minimum, og en enda større del av kostnadene våre ble benyttet direkte til formålet.

Vi opplevde en fin vekst i inntektene våre i 2022, men som så mange andre så vi at inntektene begynte å falle mot slutten av året. Denne trenden har fortsatt hver eneste måned ut i 2023. Vi får ikke like mange store pengegaver lengre, samtidig som vi ser at mange fastgivere sier opp avtalene de dagene renten eller matprisene går opp. Vi har snakket med flere av de som sier opp og det som går igjen hos de aller fleste er at de trenger en pause for å få oversikt over privat økonomi nå når alt blir dyrere. Det er naturlig og fullt forståelig.

Facebookinnsamlinger

En annen observasjon vi gjør er at innsamlingsaksjoner på Facebook går mye dårligere enn tidligere. Som en av de aller første organisasjonene som tok Facebook`s innsamlingsverktøy i bruk da det kom i 2017, har dette vært en veldig viktig innsamlingskanal for oss. Enkelte år utgjorde innsamlinger på Facebook over 40% av årlige inntekter.

Nå ser vi imidlertid at aksjoner gir omtrent kun 10-20% av inntektene sammenlignet med tidligere. Det kan skyldes at det er mindre penger i markedet, at algoritmene er endret og at vi konkurrerer med stadig flere store kriser rundt omkring.

Mange foretrekker å gi til formål i forbindelse med Ukraina-krigen eller til ofre etter jordskjelvene i Syria og Tyrkia. Miljøsaken, dyrevern og sykdomsforeninger er jo også på banen og det er mange som kjemper om oppmerksomhet rundt sin hjertesak.

Kraftig prisvekst

Noe av det vi har mest fokus på i flyktningleirene vi jobber i er distribusjon av mat, klær og hygieneartikler. I matutdelingsprogrammet vårt har vi hatt en prisvekst på over 40% på et drøyt år på innkjøp av mat.

I tillegg har selvfølgelig prisene på strøm og drivstoff økt også i Hellas, og på vaskeriet som vi driver på Lesvos vasker vi 1750 kg klær hver eneste uke. Industrielle vaskemaskiner og tørketromler går på høygir hver dag, og er en viktig bidragsyter for å holde skabb og andre hudsykdommer unna. Aller helst skulle vi vasket enda mer for de som bor i leiren. Men det koster både penger og ressurser.

Kronekurs

Den norske krona er kraftig svekket mot Euroen. For oss som mottar nesten alle inntektene våre i kroner, men bruker de i Euro betyr det at vi får langt mindre igjen for hver krone nå enn hva som var tilfellet for et halvt år siden.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt

Takket være gode hjelpere og støttespillere har vi hvert år siden vi startet opp klart å nå titusenvis av mennesker som er drevet på flukt. Ca 9000 mennesker fra 73 land har også bidratt som frivillige i disse årene. Sammen har vi fått til utrolig mye, og sammen kan vi fortsette å hjelpe der det trengs mest.

Nå håper vi at du vil hjelpe oss enda litt mer gjennom et ekstraordinært økonomisk bidrag. Vi forstår, og kjenner det selv, at det er tøffe økonomiske tider for veldig mange mennesker over hele kloden, også i Norge. Samtidig betyr det at behovene øker. De menneskene som har minst får det tøffere og vanskeligere, samtidig som vi og mange andre humanitære organisasjoner ser oss nødt til å kutte i prosjekter og programmer.